Mitől és hogyan folyik az orrunk?

Számos vírus és baktérium okozhat orrfolyást, náthához hasonló tüneteket. Sőt, természetesen allergia is állhat a makacs orrproblémák mögött, de hogyan dönthetjük el, mi döntött ágynak? Összefoglaljuk, milyen tünetekre figyeljünk.

Kapar, éget a torkunk, tüsszögünk , levertnek érezzük magunkat - ezekből a jelekből szinte biztosra lehet venni, hogy újra megfáztunk. Nem minden megfázás ugyanolyan viszont, és nem is mindegyikért ugyanaz a kórokozó felelős. Közel 200 féle vírus mellett számos baktérium is okozhat náthás tüneteket, és dönthet bennünket ágynak néhány napra. Bár a náthának nem létezik igazán specifikus gyógymódja, nem lehet rá "csodagyógyszereket" kapni, a kellemetlen tüneteket szerencsére számos készítménnyel lehet csökkenteni és a gyógyulásunkat is meggyorsíthatjuk. Néhány árulkodó jelből arra is következtethetünk, hogy vírus vagy baktérium áll-e az orrfolyásunk hátterében, így akár orvosunk figyelmét is felhívhatjuk a fontos tünetekre!

Tüsszögés

Ha náthásnak, influenzásnak érezzük magunkat, akkor már a tüsszentések gyakoriságából is következtethetünk arra, milyen kórokozóval állunk szemben. A kevés tüsszentés bakteriális fertőzésről árulkodik, míg ha sorozatban tüsszögünk, szinte megállíthatatlanul, akkor vírusfertőzésre gyanakodhatunk.

Orrviszketés

Ha viszket az orra, egészen biztos lehet benne, hogy vírusfertőzés miatt fázott meg, esetleg influenzás lett. Bakteriális fertőzés esetén ugyanis egyáltalán nem jellemző ez a tünet.

Orrdugulás

A nátha egyik legjellemzőbb tünete sajnos nem ad jó támpontot a betegségünk beazonosítására. Akár vírusos, akár bakteriális fertőzés következtében fáztunk meg ugyanis, be fog dugulni az orrunk. Talán csak annyi különbség van, hogy a vírusos nátháknál eleinte kevésbe kifejezett az orrdugulás mértéke.

Láz és elesettség érzése

Ha a közel kétszáz féle, náthát okozó vírus egyike támadott meg minket, akkor testhőmérsékletünk megemelkedik, és az immunrendszer működése miatt fáradtnak, elesettnek is érezzük magunkat. Bakteriális rinitisz esetén csak hőemelkedés, láz jelentkezik, levertnek szinte egyáltalán nem érezzük magunkat. Érdemes megjegyezni, hogy az influenza kifejezetten erős tünetekkel, hirtelen érkezik, szinte megmozdulni sem tudunk az erős tünetektől, izomfájdalmaktól.

Szemtünetek

Ritán, és szinte kizárólag vírusos rinitisz esetén előfordulhat, hogy szemünk viszket, könnyezik, bepirosodik. Bakteriális nátha esetén ez nem jelentkezik.

Vizes orrfolyás

Ki ne ismerné az érzést, amikor szinte vízcsapszerűen csöpög, folyik az orra? Azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen, és kínos pillanatokat okozhat a hirtelen kezdődő orrfolyás a munkahelyünkön, a nátha biztos jelének számít. A vizes orrfolyás minden esetben vírusos fertőzés tünete! Megszüntetésére korábban kevés készítmény állt rendelkezésünkre, mivel a hagyományos orrcseppek az orrdugulás ellen kiválóak voltak, de a vízszerű orrfolyással kevésbé tudták felvenni a harcot. Szerencsére már olyan készítményt is választhatunk, amely ezt a problémát is orvosolja.

Sűrű, sárgás orrfolyás

Bakteriális fertőzésre utal, ha ilyen jelentkezik, de igen gyakran találkozhatunk vele akkor is, ha a vírusos nátha szövődményeként bakteriális felülfertőződés következik be. Ez igen gyakori akkor, ha az orrdugulás miatt a szánkon keresztül vesszük a levegőt, így a kiszáradt nyálkahártyákon könnyen megtelepednek a szűretlenül beáramló levegőben lévő baktériumok. Ezért is fontos, hogy minden esetben állítsuk helyre a szabad orrlégzést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)