Komoly bajokat jelezhet az ájulás

Számtalan egyszerű oka lehet az ájulásnak, az erős stresszhatástól kezdve a rendszertelen táplálkozásig. Sokszor azonban veszélyes betegségek tünete is lehet.

Biztosan sokan érezték már, hogy azájuláskerülgeti őket, ha például túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen kézenfekvő okok állnak a jelenség mögött, amely azonban Dr. Vida Zsuzsanna, az Oxygen Medical neurológusa szerint néhány esetben komoly betegség tünete is lehet.

Mi zavarhatja meg a vérellátást?

Ha hirtelen akadályozottá válik a fej felé irányuló véráramlás, és az agyban egy több mint 8 másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket, vagyis elájulhatunk. A kezdeti tünetek már 2-3 másodperces vérellátási zavar után jelentkezhetnek, ilyenkor gyengének, bizonytalannak érezhetjük magunkat, ásítozhatunk, szédülhetünk. Jellemző még a hideg, nyirkos verejtékezés és az elsápadás is.

"Míg a fiatalok ájulása mögött általában ártatlan jelenségek húzódnak meg, az idősebbek esetében gyakoribb egy olyan alapbetegség jelenléte, amely ezt a tünetet okozza. Ha tehát nem nyilvánvaló az ájulás oka, vagy gyakran ismétlődik a jelenség, feltétlenül ki kell vizsgáltatni magunkat" - hangsúlyozza Dr. Vida Zsuzsanna neurológus. Egyes esetekben akár életmentő is lehet az okok mihamarabbi kiderítése és kezelése - tette hozzá a szakember.

Miért ájulhatunk el?

Az ájulásnak számtalan egyszerű oka lehet. Leggyakrabban erős stresszhatás (például egy rossz hír), erős fájdalom, éhség, nagy meleg vagy hideg, hosszú állás váltja ki az ájulást, például iskolai ünnepségeken. A rendszeres étkezés és hosszú állás alatt a lábujjak mozgatása segíthet a megelőzésben.

Az idősebbek ájulása mögött gyakoribb egy olyan alapbetegség jelenléte, amely ezt a tünetet okozza

Az idősebbek ájulása mögött gyakran komoly betegség áll

További lehetséges okok:

1. A tápanyagellátás zavara

A túl alacsony vagy túl magas vércukorszint is okozhat ájulást. Mindkét esetben hosszabb ideig tartó eszméletlenség is jelentkezhet, amely orvosi ellátást igényel. Avércukorszintrendezését követően javulnak a tünetek (például cukros víz itatása, szőlőcukor elszopogatása).

2. Vérkeringés, vérnyomás problémák

  • A túl alacsony és túlmagas vérnyomáseredményezhet ájulást.
  • Úgynevezett volumenhiányt okozhat a kiszáradás, a súlyos vérszegénység, a vérveszteség, így például az erősmenstruációis.
  • A szívműködés zavara is állhat a háttérben, főként szívritmuszavar, túl lassú szívműködés, elégtelen pumpafunkció. Ez utóbbi például a szívizomelhalás utáni túlerőltetés eredményeként jelenhet meg.
  • Rendkívül ritkán, de előfordulhat a nyaki főütőér túlérzékenysége, amely főleg idős emberekre jellemző. Ha ilyen esetben az ütőeret nyomás éri, akkor ez reflexes szívleállást eredményez, az pedig összeeséshez vezet.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy utcán fekvő, gyengélkedő embert vagy balesetet látott. Hogyan tud az utca embere segíteni egy bajbajutottnak? Cikkünkben a válasz!

3. Az agy elektromos működészavara

Ha az eszméletvesztés hátterében agyi elektromos működés zavar gyanúja áll fenn, EEG (elektroenkefalogram) vizsgálatra lesz szükség. Az úgynevezett convulsiv rosszullétek lehetnek alkalmi jellegűek, amikor is a kiváltó ok (például alkoholfüggőség vagy ellenkezőleg, alkoholmegvonás) vált ki rohamot. Ha a rosszullét ismétlődik, illetve ha az EEG-vizsgálat kóros eltérést mutat, beszélünk epilepszia betegségről. Ennek a betegségnek van olyan rohamtípusa, amely pillanatnyi eszméletvesztéssel jár csupán vagy inkább "elbambulásokkal", figyelemzavaros periódusokkal. Ilyen esetben nem a klasszikusnak tartott epilepsziás rosszullétet látjuk végtaggörcsökkel, esetleg vizelettartási nehézséggel a roham alatt. A rohamot követően hosszabb-rövidebb zavart periódus jelentkezhet, a beteg általában nem emlékszik a történtekre.

4. Az oxigénellátás zavarai

  • Előfordulhat, hogy egy heves köhögést vált ki eszméletvesztést.
  • Megtörténhet, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők járnak mellékhatásként ájulással. Ha ezt tapasztaljuk, jelezzük a kezelőorvosunknak.
  • Fejsérülésből, komoly ütésből eredő működészavar miatt is elveszíthetjük az eszméletünket.
  • Ha egyéb tüneteket is tapasztalunk az eszméletvesztésen kívül, az bizonyos egyéb szervi betegségeket valószínűsíthet.

Mit kell tenni ájulás esetén?

Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, fontos, hogy ne próbáljuk meg felültetni, a fejét felemelni, hiszen így csak nehezítenénk a vér felfelé áramlását. Mindössze fordítsuk oldalra a fejét. Ha ül, nyomjuk a fejét a térdei közé, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Ne itassunk, etessünk vele semmit, csak ha már teljesen magához tért. Érdemes meglazítani a ruháját, vizet spriccelni rá, amitől gyorsabban magához térhet. Amennyiben más tüneteket is tapasztalunk, vagy nem tud magához térni, hívjunk orvost! Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás - figyelmeztet Dr. Vida Zsuzsanna.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)