Milyen típusú magánrendelések vannak?

A közfinanszírozott egészségügyben egyre kevésbé bíznak az emberek, ha az egészségük hosszú távú fenntartásáról van szó, és egyre több olyan szolgáltatást vesznek igénybe, amely az egészségüket támogatja. Nézzük, milyen formák léteznek a magánszektorban!

1. Járóbeteg rendelés után

Gyakran fordul elő, hogy az orvosok rendes napi munkájuk után még bérbe veszik a helységet munkaadójuktól, kiváltják a vállalkozói igazolványt, ÁNTSZ-engedélyt szereznek, és bérleti díj befizetése ellenében meghatározott ideig használják rendelőjüket magánbetegek fogadására, természetesen ezt már fizetős formában. Ilyenkor ugyanoda kell mennünk, ahol a közfinanszírozott egészségügyi rendelések zajlanak, csak más időpontban.

2. Fizetős szolgáltatások járóbeteg központokban

Egyes járóbeteg-központokban külsős cégek által üzemeltetett labordiagnosztikai részleg működhet, melynek lényege, hogy ha fizetünk, előbb készítik el a laborvizsgálatokat, kevesebbet kell azokra várnunk, mint egyébként.

3. Egyszemélyes kisrendelő

Sok orvos úgy nyit magánrendelést, hogy kibérel vagy megvesz egy szobát, lakást stb. és ott egyszemélyes magánrendelőt nyit. Ez bármely szakterületet érinthet, a lényege mindig az, hogy az orvos –esetleg egy asszisztenssel-egyedül dolgozik benne. Műszeres felszereltségük általában ambuláns ellátásra elegendő, komolyabb eseteket vissza szokták utalni a közegészségügyi ellátásba.

4. Társas magánrendelő

Online időpontfoglalás: magánorvosi kereső, véleményekkel.Ne várakozzon, foglaljon időpontot! Foglaljorvost.hu

Ezen magánorvosok összefogásán alapul magánrendelők lényege, hogy általában egy vagy több szakterület több doktora bérel közösen egy nagyobb, több helységből álló létesítményt. Így az orvosok meg tudják osztani a bérléssel, komolyabb diagnosztikai eszközök vásárlásával és amortizációjával járó költségeket, plusz ha a vállalkozás multidiszciplináris, azaz többféle szakterület doktora képviselteti magát, egymáshoz is utalhatják a több problémával jelentkező beteget. Ez jó a páciensnek, hiszen nem kell egy másik helyszínre, másik rendelőbe mennie, és jó az orvosoknak, hiszen egymásnak is terelnek betegforgalmat.

Milyen típusú magánrendelések vannak? (Fotó: Europress)

5. Nagyobb privát egészségügyi ellátók

Ilyenből 3-4 van jelenleg az országban. Ezek a vállalkozások már széles orvos kínálattal, országos lefedettséggel várják a betegeket, sőt némelyikben már a pár napos benntartózkodást is meg lehet oldani.

6. Magánkórházak

Ebből van a legkevesebb az országban, sokkal gyakoribb, hogy a közkórházak egyes prémium szolgáltatásaihoz megfelelő ellenszolgáltatás fejében juthatnak hozzá a páciensek.

A magánkórházak szobái, ellátása gyakran luxus minőséget képviselnek, természetesen ennek megfelelő összegekért. Időnként előfordul, hogy egyes bonyolultabb műtéti beavatkozásokat nem tudnak megoldani, a magánkórházak szülészetei például általában nem állnak készen a koraszülött ellátásra: ilyenkor tovább kell küldeniük betegeiket-mentővel- közkórházakba.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)