Tudjon meg mindent a bányász tüdővészről

A szilikózist a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet. A szilikózisról, annak okairól, kezeléséről, megelőzéséről mindent megtudhat, a Betegségek A-Z szócikkünkből.

A szilikózis egyike a klasszikus foglalkozási betegségeknek, amit jól mutat, hogy egykor a német nyelvterületen kőpor betegségnek, angolul pedig bányász tüdővésznek, köszörűs asztmának vagy fazekas sorvadásnak is neveztek.

Jó tudni Olvasson még több Betegségek A-Z szócikket a Tüdő- és légúti megbetegedések alkategóriából! A szilícium-dioxid közönséges, a természetben is előforduló kristály, a homok fő alkotórésze. Parányi részecskéi a legkisebb légutakon is áthaladnak, és bejutnak a léghólyagokba. A szilikózist tehát a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet.

A heges területek kezdetben csak kis kerek csomókként jelennek meg. Ez a betegség egyszerű gócos fázisa - ilyenkor a gócok nagysága 1-10 mm között van.

A gócok azonban idővel nagyobb, súlyos esetben a tüdő nagy területeit lefedő csomókká állhatnak össze. Ahol a hegesedés kialakult, az oxigén nem juthat be a vérbe, a tüdő elveszíti rugalmasságát, s légzési nehézség és rossz oxigénellátás alakulhat ki.

A szilikózist nem lehet gyógyítani, a betegség romlását azonban fékezni lehet ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól

A szilikózist nem lehet gyógyítani, a betegség romlását azonban fékezni lehet ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól

Bár a szilikózis évek alatt, lassan alakul ki, létezik akkut formája is, ami akkor alakul ki, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű szilikátpor kerül a tüdőbe. A szilikózis megelőzéséről bővebben olvashat a Betegségek A-Z a Szilikózis tünetei és kezelése című szócikkünkből, amit a Tüdő- és légúti megbetegedések alkategóriában találnak meg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)