Tudjon meg mindent a bányász tüdővészről

A szilikózist a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet. A szilikózisról, annak okairól, kezeléséről, megelőzéséről mindent megtudhat, a Betegségek A-Z szócikkünkből.

A szilikózis egyike a klasszikus foglalkozási betegségeknek, amit jól mutat, hogy egykor a német nyelvterületen kőpor betegségnek, angolul pedig bányász tüdővésznek, köszörűs asztmának vagy fazekas sorvadásnak is neveztek.

Jó tudni Olvasson még több Betegségek A-Z szócikket a Tüdő- és légúti megbetegedések alkategóriából! A szilícium-dioxid közönséges, a természetben is előforduló kristály, a homok fő alkotórésze. Parányi részecskéi a legkisebb légutakon is áthaladnak, és bejutnak a léghólyagokba. A szilikózist tehát a szilikátpor tartós belégzése okozza, ami a tüdő egyre kiterjedtebb elhegesedéséhez vezet.

A heges területek kezdetben csak kis kerek csomókként jelennek meg. Ez a betegség egyszerű gócos fázisa - ilyenkor a gócok nagysága 1-10 mm között van.

A gócok azonban idővel nagyobb, súlyos esetben a tüdő nagy területeit lefedő csomókká állhatnak össze. Ahol a hegesedés kialakult, az oxigén nem juthat be a vérbe, a tüdő elveszíti rugalmasságát, s légzési nehézség és rossz oxigénellátás alakulhat ki.

A szilikózist nem lehet gyógyítani, a betegség romlását azonban fékezni lehet ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól

A szilikózist nem lehet gyógyítani, a betegség romlását azonban fékezni lehet ha a beteg távol tartja magát a szilikátportól

Bár a szilikózis évek alatt, lassan alakul ki, létezik akkut formája is, ami akkor alakul ki, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű szilikátpor kerül a tüdőbe. A szilikózis megelőzéséről bővebben olvashat a Betegségek A-Z a Szilikózis tünetei és kezelése című szócikkünkből, amit a Tüdő- és légúti megbetegedések alkategóriában találnak meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: