Így kell helyesen lélegezni

A stressz, a szorongás, a testtartás és még számos tényező befolyásolhatja a légzés minőségét. Ezekkel a tippekkel viszont javíthatunk rajta.

A helyes légzés nagyon fontos, hiszen segíthet - többek között - a stressz csökkentésében, az érzelmeink kordában tartásában, a koncentráció fenntartásában és a nyugodt alvásban. Nézzük, mit tehetünk, hogy ne rontsunk a minőségén!

Lélegezzünk tudatosan!

A lélegzés annyira ösztönös, hogy sokszor nem is figyelünk rá. Pedig hasznos lehet megfigyelni, milyen helyzetekben lélegzünk szabálytalanul, mert így könnyebben korrigálhatjuk tudatosan. Stresszhelyzetben például sokan kapkodni kezdik a levegőt, fáradtan pedig ritkábban és lassabban lélegeznek. Ha viszont elsajátítjuk a helyes technikát, megnyugtathatjuk vagy fel is frissíthetjük magunkat.

levegő, légzés, tudatos légzés, egészség, nyugalom
A helyes légzés csökkenti a stresszt (Fotó: 123rf)

Figyeljünk a testtartásunkra!

Görnyedt testhelyzetben a mellkas és a has közötti rekeszizom - amely kulcsfontosságú szerepet játszik a légzésben - összeszűkül. Így a helyes testtartás elsajátításával légzésünk minősége is jelentősen javulhat. Hátunk legyen egyenes, vállainkat pedig enyhén húzzuk hátra és engedjük. Állunkat emeljük meg egy kicsit, arc- és nyakizmainkat pedig lazítsuk el.

Vizsgáltassuk ki magunkat!

Sokszor akkor is ásítunk, ha nem vagyunk fáradtak? Gyakran veszünk ösztönösen nagy levegőt? Szervezetünk valószínűleg jelezni szeretné, hogy nem jut elég levegőhöz. Ez könnyen légszomjhoz és "túllégzéshez" (hiperventillációhoz) vezethet. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes felkeresni egy orvost!

Felejtsük el a lassú, mély légzést!

Hogy a lassabb, mélyebb légzés egészségesebb, csak egy 20. századi mítosz. Azóta már bebizonyosodott, hogy stressz vagy szorongás esetén - amikor gyorsul a légzés és a szívverés - különösen rosszat tesz, ha megpróbálunk mélyen, a levegőt pár másodpercig visszatartva lélegezni. Ezzel ugyanis kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk, ami akár fel is erősítheti a szorongás és a pánik érzését. Sokkal hatékonyabb, ha megpróbáljuk normalizálni felgyorsult légzésünket: a szabályos légzés valóban segíteni fog megnyugodni.

Használjuk az orrunkat!

Amikor csak lehet, az orrunkon lélegezzünk! Hiszen orrunk nemcsak a szennyező anyagokat, az allergéneket és a toxinokat szűri ki a beszívott levegőből, hanem az egészséges légzés kialakításában is fontos szerepe van. Ha viszont a szánkon át lélegzünk, akkor ez "túllégzéshez", szájszárazsághoz és számos fogászati problémához vezethet.

Helyesen lélegzik? Most felmérheti, ha mégsem A nem megfelelő légzésnek számos jele van, amelyre odafigyelve sokat javíthatunk életminőségünkön. Például kevésbé fáradunk el, és jobban alszunk. Részletek itt!

Próbáljuk megakadályozni a horkolást!

Horkolás közben nyugtalanabbul alszunk, ráadásul a rezgés és a nagy mennyiségű beszívott levegő miatt ez könnyen túllégzéssé alakulhat át. Emiatt pedig másnap reggel fáradtan, kiszáradt szájjal, valamint torok- és fejfájással ébredhetünk. Az áthorkolt éjszakákat megelőzhetjük, ha lefekvés előtt nem fogyasztunk alkoholt, keveset vacsorázunk, és megpróbálunk mindig az oldalunkon fekve aludni.

Mondjunk búcsút a stressznek!

Amikor nyugtalanok, idegesek vagyunk, időbe telhet, mire meg tudjuk nyugtatni a légzésünket. A fentebb említett visszafogott, lelassított légzés helyett inkább üljünk be egy csendes szobába relaxálni, vagy menjünk el sétálni a szabadba. Ha sikerült megnyugodnunk, a légzésünk is normalizálódik, ez pedig hozzájárul a frissítő alváshoz, a jó hangulathoz és egészségünk megőrzéséhez.

Forrás: theguardian.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)