A COPD korai tünetei

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetén időben megkezdett kezelés nélkül a kezdetben még csak fizikai terhelés nyomán jelentkező nehézlégzés később már a kanapén ülve, olvasás vagy tévézés közben is jelentkezhet. Érdemes tehát minél hamarabb, a betegség első figyelmeztető jeleivel azonnal orvoshoz fordulni.

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, amely a hörgők krónikus gyulladásával, illetve a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek - főleg a dohányosok - gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám a panaszok fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.

A COPD egyik legjellemzőbb tünete a hosszú időn keresztül fennálló köhögés
A COPD egyik legjellemzőbb tünete a hosszú időn keresztül fennálló köhögés

Életveszélyessé válhat

A tüdőrákos betegek túlnyomó többsége a dohányosok közül kerül ki, sokuknál ráadásul túl későn diagnosztizálják a rosszindulatú elváltozást. Részletek itt.

A COPD tünetei tehát idővel súlyosbodnak, a hörgők nyálkahártyáján zajló gyulladás pedig számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, aminek következtében főleg a kis légutak beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik, valamint általában tüdőtágulat is kialakul. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutakat és a tüdőt károsítja, hanem testszerte más szervekben, szövetekben is gyulladásos reakciót idézhet elő, ami az érintett szervek működésének károsodásához vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya alapján 2015-ben világszerte több mint 3 millió haláleset történt a COPD-vel összefüggésben.

Milyen tünetek figyelmeztetnek COPD-re?

  • krónikus (legalább 2 hónapja fennálló) köhögés
  • váladék felköhögése
  • légszomj, nehézlégzés
  • fáradtság, romló fizikai terhelhetőség
  • gyakori és nehezen gyógyuló légúti fertőzések
  • mellkasi szorító érzés, fájdalom

Hogyan kezelhető?

Mi a különbség a COPD és azasztmaközött? Részletek itt.

A COPD diagnózisának felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, amely az általános kikérdezésen, fizikális vizsgálaton, tüneti pontszám megállapításán kívül kötelezően tartalmaz légzésfunkciós vizsgálatot is. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és panaszok alapján történik a betegség súlyossági besorolása, amely a kezelést is alapvetően meghatározza.

"A COPD nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve, a dohányzás elhagyása és megfelelő kezelés mellett az állapotromlás, a betegség súlyosbodása lelassítható" - hangsúlyozta dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A szakember hozzátette, a gyógyszeres kezelés és a légzésrehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció gyors romlásának megállítása, a betegség tüneteinek enyhítése, a fizikai erőnlét és ezáltal az életminőség javítása. A terápia sikeréhez terhelhetőségtől függően a rendszeres mozgás is hozzájárul.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: