Okok, amiktől duzzadt lehet a szemünk

Egy addig fel nem fedezett allergia vagy akár genetikai háttere is lehet annak, ha reggelente a tükörbe nézve egy felpuffadt szempár néz vissza ránk.

Reggelente duzzadt szemekkel ébredünk? Derítsük ki az okokat, hogy a későbbiekben meg tudjuk előzni ezt a kellemetlenséget.

Allergia

Könnyezik, viszket, fáj: mutatjuk, milyen betegségeket jelez szemünk .

A szemünk körüli a bőr rendkívül vékony, érzékeny és könnyen megduzzad, ha allergén anyaggal például pollennel, poratkával, vagy akár állatszőrrel érintkezik. Ha allergia áll a szempuffadás mögött, akkor valószínűleg viszketés és könnyezés is társul hozzá.

Túl sokáig viselt kontaktlencse

A kontaktelncse egy gátként megakadályozza, hogy oxigénhez jusson a szemünk, aminek hatására a szaruhártya megduzzadhat. Ha pedig éjszakára, alvás közben is bent marad a kontaktlencse, akkor ez a duzzanat tovább fokozódhat.

A szemduzzadásra való hajlam öröklődhet is.

Sírás

Jó tudni, hogy összesen három fajta könnyet különböztethetünk meg. Az első, ami a szem nedvességét biztosítja, a második az úgynevezett reflex könny, amivel szemünk valamilyen irritáló dologra reagál, a harmadik pedig az érzelmi könny, ami sírás közben jelentkezik. Ezek az érzelmi könnyek több vizet és több sót is tartalmaznak, amik ha érintkeznek a szemkörnyéki szövetekkel, irritálhatják azokat.

Túlzott alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás többféle problémát okozhat, másnapra akár a szemünk is megdagadhat, Ennek oka, hogy az alkohol csökkenti a szervezetben az antidiuretikus hormon szintjét, aminek a feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, és így segítsen a szervezetnek a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Ha csökken ennek a hormonnak a szintje, az egyebek mellett szempuffadást is eredményezhet.

Öregedés

Egészségesen étkezik, nem iszik alkholt, eleget alszik, mégis puffadt szemekkel ébred? Nos, ennek ok lehet, hogy a génjeiben keresendő. A szemduzzadásra való hajlam ugyanis öröklődhet is, de ez a hajlam gyakran csak az évek múlásával, 30-40 éves kor után mutatkozik meg.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)