Nők, akik 100 millió színt látnak

Hallottunk már olyanokról, akik színtévesztők vagy színvakok: ők kevesebb színt látnak sokunknál. De mi van azokkal, akik több színt látnak?

Az emberi szemben többmillió részecske, úgynevezett csapfotópigment található, amelyek révén színeket látunk. Akiknek "normális" látása van, azok a három különböző típusú csap révén körülbelül egymillió különböző színt látnak.

Miért lát valaki több színt?

Jó tudni Színtévesztőknek azokat tekintjük, akik a normálistól eltérő színérző apparátusuk miatt az egyes színeket nem, vagy eltérő módon ismerik fel. A különféle színtévesztésekről itt olvashat tovább!

Egyes madarak, rovarok, halak vagy hüllők szemében egy negyedik fajta csap is van, amely a színlátást az ultraibolya tartományba is elcsúsztatja. Míg az evolúció ezen negyedik csapot összességében kitörölte az emlősök szeméből, vannak olyan emberek, akiknek szemében ez a negyedik csap előfordul. Ilyen például Concetta Antico, az a képzőművész, akinél 2012-ben diagnosztizálták ezt a tetrakromancia nevű állapotot.

A tetrakromancia csak nőkben alakulhat ki, mivel nekik van két X kromoszómájuk, a gazdagabb színlátás pedig csak akkor alakul ki, ha mindkét kromoszómán egyszerre alakul ki az ehhez szükséges génmintázat. Ugyanez rejlik annak háttérében is, hogy a férfiaknál miért esélyesebb a színvakság: mert gyakorlatilag nincs biztonsági másolatuk akkor, ha az egyik kromoszómán sérül az ezért felelős biológiai adat.

Férfiaknál a színvakság esélye nagyobb, míg a nők akár sokkal több színt is láthatnak
Férfiaknál a színvakság esélye nagyobb, míg a nők akár sokkal több színt is láthatnak

Antico saját elmondása szerint impresszionista, az általánostól szó szerint eltérő látásmódja pedig segít neki abban, hogy extra színekkel teljesen meg tudja változtatni képeinek dinamikáját. Elmondása szerint ő még monokróm képeket sem két színben lát, hanem többféle szín mozaikja fedi be az adott kép egyes részleteit. A tetrakrómok szeme viszont hiába fog be többet az elektromágneses spektrumból, ha a látási folyamat nagy része az agyban történik.

A tudomány jelenleg úgy véli: az ultraibolyához nyúló tetrokromatikus, illetve a normál trikromatikus látás feldolgozórendszere az agyban szinte megegyezik, ahhoz valamiféle fókuszált tréning szükséges, hogy az érzékelés meg tudja ragadni az extra színeket is: Antico ezért is lehet, hogy több színt lát nálunk, mert a képzőművészeti oktatás révén sokkal nagyobb az affinitása erre. A jelenség azonban sajnos annyira ritka, hogy nagyon keveset tudunk még a tetrakromancia gyakorlati oldaláról.

A tetrakromancia tesztelése már azért sem könnyű, mert a legtöbb színteszt trikromatikus (a háromszín elmélet szerinti). Antico jelenleg olyan orvosi teszteken megy keresztül, amely révén többet lehet megtudni a kiterjesztett színlátásról és akár arról is, hogy másokban hogyan lehetne kifejleszteni ezt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)