+3° - +16°
Kettős front

Szürkébb világban

Az emberi szervezetet érő külvilági ingerek döntő többsége a látás útján éri el a központi idegrendszert. A látásnak, s ezen belül a színlátásnak a napi ritmus, a hangulat kialakításában is alapvető szerepe van.

Az emberi szervezetet érő külvilági ingerek döntő többsége a látás útján éri el a központi idegrendszert. A látásnak, s ezen belül a színlátásnak a napi ritmus, a hangulat kialakításában is alapvető szerepe van.

Fizikai, élettani alapfogalmak
A látásélmény komplex élettani folyamat, mely a fényérzékelést, színlátást, alaklátást, mélységlátást, a látott dolgok felismerését és felidézésének képességét jelenti. A fényingert a szem ideghártyájában (retinában) elhelyezkedő ingerfelvevő végkészülékek (receptorok) érzékelik. Ezek a receptorok az ún. pálcikák, melyek a fény és árnyék változására, és a csapok, melyek a színekre érzékenyek. A színlátás felelősei tehát a csapok.
Young és Helmholtz elmélete szerint 3 alapszín van (a vörös, a zöld és a kék), ennek megfelelően háromféle csap létezik, amelyek mindegyike az alapszínek valamelyikére érzékeny.

Ha a háromféle csap egyenlő mértékben kerül ingerületbe, akkor fehér színt érzékelünk, minden más esetben színeket látunk.

Adott hullámhosszúságú fény mindig azonos színérzetet kelt (ezek az ún. tiszta színek), de ugyanez a színérzet keletkezhet többféle szín keveréséből is (ezek a kevert színek).

A színlátás-zavar formái
Az emberi szem kb. 160 színárnyalatot tud megkülönböztetni. Színtévesztőknek azokat tekintjük, akik a normálistól eltérő színérző apparátusuk miatt az egyes színeket nem, vagy eltérő módon ismerik fel.
A színérzékelő csapok működészavarának mértékétől függően megkülönböztetünk:
  • Színtévesztést - amikor valamelyik alapszín felismerése zavart.
  • Színvakságot - ami az egyik alapszín felismerésének képtelensége. Ezen esetekben a betegek az azonos tónusú (árnyalatú) színeket nem tudják megkülönböztetni, felismerni.
  • Totális színvakságról akkor beszélünk, amikor valamennyi színérző receptor hiányzik, színlátás egyáltalán nincs.
Ez extrém, ritkán előforduló kórkép, ilyenkor a beteg központi látása, látásélessége is jelentősen csökken, a tárgyakat nagyon homályosan, fekete-fehérben látja, fényre fokozottan érzékeny.

A látott tárgy színét környezete jelentősen befolyásolja. Pl. ugyanazt a szürke árnyalatot fehér alapon sötétebbnek, fekete alapon világosabbnak, vörös alapon enyhén vörösesnek látjuk. A kiegészítő színek egymást kiemelik, ezért pl. sárga alapon a kéket kékebbnek látjuk és fordítva. Ezek az eltérések nem minősülnek színlátás-zavarnak.

Ugyancsak nem minősülnek valódi színtévesztésnek azok az esetek sem, amikor a látószerv (szem, látópálya, agyi látómező) valamely részének betegsége következtében válik zavarttá a színlátás. Pl. a szem belső rétegeit érintő bevérzés esetén mindent kissé rózsaszínnek látunk.

A színtévesztés klinikai jellemzői
A színtévesztés nemhez kötötten öröklődő, kétoldali, veleszületett betegség. A színtévesztésért felelős kóros genetikai információt (gént) az X kromoszóma hordozza. Amennyiben a leánygyermek másik X kromoszómáján ez a gén ép formában van jelen, az elnyomja a kóros hatását, és a színtévesztés nem fejlődik ki. Az XY nemi kromoszómakészletű fiúkban nincsen ellensúlyozó gén, ezért közöttük gyakrabban (kb. 8%-ban) fordul elő a színtévesztés.
A színérzékelés jelentőségét foglalkozási alkalmassági vizsgálatoknál sajnálatos módon túlértékelik. Kevés azon foglalkozások és élethelyzetek száma, ahol a színtévesztésnek komoly következménye lenne.
Egyes szakmák (pl. festő, nyomdász) esetén az árnyalatok nem kielégítő érzékelése problémát jelenthet.
A közlekedés területén a színes fényjelzések felismerése - rossz megvilágítás esetén - nehézségekbe ütközhet, mert azokat a színtévesztők közelebbről és lassabban ismerik fel.
A jó színlátásnak jelentősége a hajózásban, repülésben, vasúti közlekedésben van, ahol a jelzőfények, tereptárgy pontos észlelése, a térkép utáni tájékozódás elengedhetetlen.
A közúti közlekedési lámpák felismerhetőségét elrendezésük, alakjuk, nagyságuk, fényerejük szabályozza, ami nagy segítség a színtévesztőknek.
Nincs bizonyíték arra, hogy színtévesztők (színvakok) kereszteződésben gyakrabban mennének a piros jelzésbe, mint a jó színlátók, mint ahogy arra sincs adat, hogy bármely súlyos közlekedési balesetet a vezető színtévesztésére lehetett volna visszavezetni.

A vasúti átjáróban vagy más lámpás kereszteződésekben bekövetkezett balesetekben is inkább a vezető kritikátlansága az ok.

A színlátás-zavarok gyógyítására nincs mód. Speciálisan színezett üveg viselése során az üveggel egyező színű tárgyak világosabbak, kiegészítő színei sötétebbek lesznek, így a felismerés biztosabb.
A színek azonban jól megtanulhatók, és a színtévesztők többsége jól tudja kompenzálni fogyatékosságát.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag