Mit tegyünk, ha bent felejtjük éjszakára a kontaktlencsét?

A látászavarral élők közül sokan használnak kontaktlencsét is a szemüveg mellett. Számukra gyűjtöttünk össze néhány fontos tudnivalót.

A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai, amelyeket lényeges betartani annak érdekében, hogy megőrizzük szemeink egészségét. Rebecca Stoner, az egyik neves kontaktlencsegyártó cég szakértője a healthista.com magazinnak beszélt arról, hogy melyek ezek a szabályok.

Éjszakára ne maradjanak bent a lencsék!

Az egyik legfontosabb, hogy éjszakára mindig vegyük ki a lencséket, kivéve, ha kifejezetten rá van írva a csomagolásukra, hogy lehet bennük aludni. Ha lencsében alszunk, az nagy mértékben megnöveli a szemfertőzések veszélyét. Ennek oka, hogy alvás közben nem pislogunk, így a szemgolyók szárazabbak lesznek, és kevesebb oxigénhez is jutnak, ezért a szaruhártya kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha véletlenül mégis kontaktlencsében alszunk el, azonnal vegyük ki ébredés után, használjunk hidratáló szemcseppet, és aznap lehetőség szerint inkább viseljünk szemüveget a lencse helyett. Ha pedig a látásunk hirtelen romlik, szemünk fáj, viszket, illetve piros, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai. Fotó: Getty Images
A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai. Fotó: Getty Images

Ezekre is figyeljünk oda!

Sminkeléskor érdemes először a lencséket betenni, majd utána feltenni a sminket. Így nem kerül semmilyen sminkmaradvány a lencsék alá, amely máskülönben felsérthetné a szaruhártyát. Szintén fontos, hogy a lencséket mindig a hozzájuk való ápoló-tisztító folyadékkal tisztítsuk meg, soha ne csapvízzel. Ellenkező esetben jelentősen megnőhet a szemfertőzések kialakulásának kockázata. Ha a földre ejtünk egy lencsét, az a legbiztonságosabb, ha kidobjuk, és felbontunk egy újat. Óriási tévhit az is, hogy a saját nyálunkkal biztonságosnak számít megtisztítani vagy megnedvesíteni a kontaktlencsénket. A nyálban lévő kórokozók, mikrobák is könnyen okozhatnak szemfertőzést.

Arra is figyeljünk oda, hogy amikor lencsét cserélünk, ne használjunk sem szemöldökcsipeszt, sem a körmeinket a kontaktlencse eltávolításához. Az éles eszközök, hosszú körmök felsérthetik a lencsét (sőt, a szemünket is). A kontaktlencseviselők praktikus, ha inkább rövidre vágják a körmeiket, különösen akkor, ha még gyakorlatlanok a lencsék használatában. A hosszabb körmök alatt könnyebben megtelepszenek különféle kórokozók, amelyek nem jó, ha a lencsére, illetve a szembe kerülnek. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a lencsék berakása és eltávolítása mindig tiszta és száraz kézzel történjen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra