Mit tegyünk, ha bent felejtjük éjszakára a kontaktlencsét?

A látászavarral élők közül sokan használnak kontaktlencsét is a szemüveg mellett. Számukra gyűjtöttünk össze néhány fontos tudnivalót.

A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai, amelyeket lényeges betartani annak érdekében, hogy megőrizzük szemeink egészségét. Rebecca Stoner, az egyik neves kontaktlencsegyártó cég szakértője a healthista.com magazinnak beszélt arról, hogy melyek ezek a szabályok.

Éjszakára ne maradjanak bent a lencsék!

Az egyik legfontosabb, hogy éjszakára mindig vegyük ki a lencséket, kivéve, ha kifejezetten rá van írva a csomagolásukra, hogy lehet bennük aludni. Ha lencsében alszunk, az nagy mértékben megnöveli a szemfertőzések veszélyét. Ennek oka, hogy alvás közben nem pislogunk, így a szemgolyók szárazabbak lesznek, és kevesebb oxigénhez is jutnak, ezért a szaruhártya kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha véletlenül mégis kontaktlencsében alszunk el, azonnal vegyük ki ébredés után, használjunk hidratáló szemcseppet, és aznap lehetőség szerint inkább viseljünk szemüveget a lencse helyett. Ha pedig a látásunk hirtelen romlik, szemünk fáj, viszket, illetve piros, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai. Fotó: Getty Images
A kontaktlencsék hordásának is megvannak a maga nagyon fontos szabályai. Fotó: Getty Images

Ezekre is figyeljünk oda!

Sminkeléskor érdemes először a lencséket betenni, majd utána feltenni a sminket. Így nem kerül semmilyen sminkmaradvány a lencsék alá, amely máskülönben felsérthetné a szaruhártyát. Szintén fontos, hogy a lencséket mindig a hozzájuk való ápoló-tisztító folyadékkal tisztítsuk meg, soha ne csapvízzel. Ellenkező esetben jelentősen megnőhet a szemfertőzések kialakulásának kockázata. Ha a földre ejtünk egy lencsét, az a legbiztonságosabb, ha kidobjuk, és felbontunk egy újat. Óriási tévhit az is, hogy a saját nyálunkkal biztonságosnak számít megtisztítani vagy megnedvesíteni a kontaktlencsénket. A nyálban lévő kórokozók, mikrobák is könnyen okozhatnak szemfertőzést.

Arra is figyeljünk oda, hogy amikor lencsét cserélünk, ne használjunk sem szemöldökcsipeszt, sem a körmeinket a kontaktlencse eltávolításához. Az éles eszközök, hosszú körmök felsérthetik a lencsét (sőt, a szemünket is). A kontaktlencseviselők praktikus, ha inkább rövidre vágják a körmeiket, különösen akkor, ha még gyakorlatlanok a lencsék használatában. A hosszabb körmök alatt könnyebben megtelepszenek különféle kórokozók, amelyek nem jó, ha a lencsére, illetve a szembe kerülnek. Természetesen az is nagyon fontos, hogy a lencsék berakása és eltávolítása mindig tiszta és száraz kézzel történjen.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: