Aggasztó a helyzet: már műtősből és asszisztensből sincs elég

Múlt héten nyújtotta be a kormány az egészségügyet érintő törvényjavaslatot, ami előkészítheti a nagyobb reformot. A Magyar Orvosi Kamara azonban nem ért egyet vele. A szervezet álláspontja szerint megfelelő hatástanulmányok nélkül nem lett volna szabad benyújtani a javaslatot. 

Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő és Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint számos probléma van az új egészségügyi törvénnyel, amiket ráadásul ki lehetett volna küszöbölni, ha létrejön a valódi szakmai egyeztetés. Álláspontjukat az ATV Start című műsorában fejtették ki.

Pusztai Erzsébet a műsorban elmondta: meglátása szerint a tervezet benyújtását megelőző szakmai egyeztetés nem volt megfelelő. Ilyenkor ugyanis a felelős tárca feladata lenne, hogy elküldje a tervezetet a különböző szervezeteknek, kellő időt hagyva az áttekintésre, majd ezt követően összeül a szervezetekkel és meghallgatja a véleményüket. Ezzel szemben a kormány szakmai egyeztetése annyiban kimerült, hogy négy nappal a benyújtás előtt kiküldték a tervezetet a különböző érdekvédelmi egyesületeknek, de hiányzott a tárgyalás, így nem lehetett rávilágítani a dokumentum hibáira - közölte az egészségügyi szakértő.

egészségügy, műtős, asszisztens, munkaerőhiány, orvos
AZ egészségügy számos területén kevés a szakember. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Soós Adrianna szerint a törvény legaggályosabb pontja, hogy nem rögzíti a szakdolgozói béremelést, ami nélkül azonban nagyon sokan fognak felmondani. Pedig már most is sok esetben a rendelések, beavatkozások nemcsak az orvosok hiánya miatt maradnak el, hanem mert nincsen műtős vagy asszisztens – mutatott rá.

Teljesítmény alapú bérezés

A Független Egészségügyi Szakszervezet nem ért egyet azzal sem, hogy alapbért vonjanak meg a dolgozóktól, az ösztönzést, azonban jó ötletnek tartják, ugyanis úgy vélik: a többletteljesítményeket, kiemelkedő munkát szükséges jutalmazni. Ezzel viszont az a probléma – mutattak rá –, hogy hiányzik a kritériumrendszer, ami alapján világossá válhat, hogy ki, miért kaphat megvonást vagy többletjuttatást.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: