Háziorvoshiány: nem a fizetés a gond

Jelenleg is rengeteg a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzet itthon, de egy hazai szakember azt mondja, nem a fizetéssel van a gond.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 687 háziorvosi és 251 fogorvosi körzet betöltetlen Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy több mint 900 ezren laknak olyan helyen, ahol nincs állandó háziorvos vagy fogorvos, tehát alkalmi helyettesítésekkel kell biztosítani az alapellátást. Ráadásul a helyzet minden kormányzati intézkedés ellenére folyamatosan romlik: július óta 96-tal nőtt a betöltetlen praxisok száma – írja az Infostart

orvoshiány, háziorvosi praxis, fogorvosi praxis
Rengeteg a betöltetlen körzet itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A lap a téma kapcsán megkereste Békássy Szabolcsot, az országos kollegiális vezető háziorvost, aki azt mondta: a háziorvosok és fogorvosok fizetése már versenyképes a többi orvoséval, a 938 praxis tehát nem az anyagi megbecsülés hiánya miatt betöltetlen. A tartósan betöltetlen körzetek számának növekedésének hátterében egyrészt az elöregedő háziorvosi korfa áll – az orvosok nagy része jóval a nyugdíjkorhatár felett végzi mindennapi tevékenységét –, másrészt pedig az, hogy az egyes körzetek elnéptelenednek, és így már nem méretgazdaságosak – ismertette a szakember.

Emelni kellene a szakma presztízsét

Az országos kollegiális vezető háziorvos arról is beszélt, hogy szakmai szervezetek bevonásával már megkezdődött egy olyan munkafolyamat, amely ezeket a körzeteket egyesével felméri, és megvizsgálja azokat a beavatkozási lehetőségeket, hogy miként lehetne tartós és folyamatos ellátást biztosítani a betegek számára. A másik teendő a háziorvosi szakma presztízsének megemelése, tette hozzá a szakember.

Békássy Szabolcs szerint a fogorvosi praxisok ugyancsak az elöregedés és a presztízshiány miatt üresek, tehát azon a területen is ugyanazok az elvégzendő feladatok, mint a háziorvosoknál.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)