Háziorvoshiány: nem a fizetés a gond

Jelenleg is rengeteg a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzet itthon, de egy hazai szakember azt mondja, nem a fizetéssel van a gond.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint 687 háziorvosi és 251 fogorvosi körzet betöltetlen Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy több mint 900 ezren laknak olyan helyen, ahol nincs állandó háziorvos vagy fogorvos, tehát alkalmi helyettesítésekkel kell biztosítani az alapellátást. Ráadásul a helyzet minden kormányzati intézkedés ellenére folyamatosan romlik: július óta 96-tal nőtt a betöltetlen praxisok száma – írja az Infostart

orvoshiány, háziorvosi praxis, fogorvosi praxis
Rengeteg a betöltetlen körzet itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A lap a téma kapcsán megkereste Békássy Szabolcsot, az országos kollegiális vezető háziorvost, aki azt mondta: a háziorvosok és fogorvosok fizetése már versenyképes a többi orvoséval, a 938 praxis tehát nem az anyagi megbecsülés hiánya miatt betöltetlen. A tartósan betöltetlen körzetek számának növekedésének hátterében egyrészt az elöregedő háziorvosi korfa áll – az orvosok nagy része jóval a nyugdíjkorhatár felett végzi mindennapi tevékenységét –, másrészt pedig az, hogy az egyes körzetek elnéptelenednek, és így már nem méretgazdaságosak – ismertette a szakember.

Emelni kellene a szakma presztízsét

Az országos kollegiális vezető háziorvos arról is beszélt, hogy szakmai szervezetek bevonásával már megkezdődött egy olyan munkafolyamat, amely ezeket a körzeteket egyesével felméri, és megvizsgálja azokat a beavatkozási lehetőségeket, hogy miként lehetne tartós és folyamatos ellátást biztosítani a betegek számára. A másik teendő a háziorvosi szakma presztízsének megemelése, tette hozzá a szakember.

Békássy Szabolcs szerint a fogorvosi praxisok ugyancsak az elöregedés és a presztízshiány miatt üresek, tehát azon a területen is ugyanazok az elvégzendő feladatok, mint a háziorvosoknál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra