Vizeletcsepegés? Gyógyuljon önszorgalomból!

Ki ne szeretné elkerülni a műtétet és a gyógyszereket? Ki ne lenne szívesen büszke arra, hogy lényegében sikerült kikezelnie magát? Most itt a lehetőség! Ne vesztegesse tovább idejét - és vizeletét!

Egy csepp odafigyelés a mérlegen

Senkit nem szeretnénk arra biztatni, hogy kikerülje az orvost. Pusztán arról van szó, hogy az inkontinencia és a vizeletcsepegés nagyon jól megelőzhető, kezelhető önszorgalomból is. Igen, keressen fel orvost, gyógytornászt, konzultáljon velük, szánja el magát a gátizomtornára, mindennapi sportra, azután bízvást induljon neki a sikernek.

Kezdje először is a mérlegen! Mérlegelje, nem lenne-e jobb amúgy is kicsit könnyebbnek lenni? Ha normál súlyú, örömében ne kezdjen hízni! Ha van fölöslege, készítsen tervet a lassú fogyásra. Világszerte a túlsúly az egyik leggyakoribb kísérője az inkontinenciának. A nőknek egy okkal több, hogy csinosak legyenek, csinosak maradjanak! A férfiaknak, hogy vonzó maradjon testük!

Egy csepp figyelem az ételekre és italokra

Aki hajlamos a vizeletcsepegésre, igyon elegendő folyadékot, de két liternél ne sokkal többet, s főként ne vizelethajtó hatásúakat. Vannak ételek, s főként italok, amelyek hihetetlenül gyorsan a mellékhelyiségbe parancsolják az embert. Erős vizelethajtó hatású a kávé, a narancs, a cseresznye, az alkoholos italok, egyes teák, általában a koffein tartalmú italok. A meglepetések elkerülése érdekében ezekből érdemes kevesebbet lehajtani, különösen mielőtt indulni készülne a fürdőszoba biztonságos közelségéből.

Vizeletcsepegés? Gyógyuljon önszorgalomból!
Vizeletcsepegés? Gyógyuljon önszorgalomból!

Egy kicsi füzetbe érdemes naplót vezetnie, mit fogyasztott akkor vagy előző este, amikor zavaró vizelettávozást tapasztalt, vagy éjszaka arra ébredt, hogy sürgősen ki kell mennie. A székrekedést okozó ételek is kerülendők, mert az erőlködés megint csak fokozza az intkontinencia esélyét. Sok folyadékot tartalmazó, rostdús ételeket érdemes fogyasztani.

Egy csepp figyelem a testmozgásra

Talán hihetetlen, de egy felmérés szerint csak a nők 16 százaléka sportol rendszeresen! A rendszeres testmozgás akkor is fontos, ha olyankor fokozottabb a vizeletvesztés. A legjobb, ha a rendszerességet olyan gáttornában jártas szakembernél kezdi, aki egyéb sporttevékenységre vonatkozóan is tud tanácsot adni.

A sportok közül az akaratlan vizeletvesztés szempontjából a legkevésbé ajánlottak az atlétikai ugrások, és egyáltalán minden ugrálással, futással járó sport, így a kosárlabda, röplabda, a szertorna, az aerobik, a kocogás, valamint a súlyemeléssel járó body building. Nem ajánlott a lovaglás. Nyugodtan választhatja azonban a vízi sportokat, az úszást, a kerékpározást, korcsolyázást, görkorit, a síelést. A gátizomtorna foglalkozásokon tanultakat otthon is kell gyakorolni.

Egy egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében és gyógyításában:

  • Sokszor egymás után (20-szor, 50-szer) húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat.
  • Megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többszörre engedjük ki a felgyűlt vizeletmennyiséget.

A hólyagtréning nem egyenlő a vizelet hosszas visszatartásával. Ilyenkor csak azt gyakoroljuk, hogy egy kicsit mindig kihúzzuk az inger jelentkezése és a tényleges vizeletürítés között eltelő időt.

A tánc is kedvezően hat az altest vérkeringésére, az ott lévő izmok állapotára. A legjobb szórakozva megőrizni az egészséget. Társastánchoz, otthoni tánctanuláshoz, netán hastánchoz szottyant kedve? A férfiakra is nagy szükség van a táncparketten!

Egy csepp figyelem a mellékhelyiségben

Lehetőleg ne tartsa sokáig a vizeletet. Vizeletürítéskor kényelmes testhelyzetet kell választani. Idegen helyen jobb nem leülni a vécéülőkére a fertőzésveszély miatt. A legjobb, ha lehetőleg otthon, indulás előtt sikerül elintézni a "folyóügyeket". Így út közben nem éri meglepetés, nem kell majd semmit visszatartani. Legkésőbb a mellékhelyiségben kiderül, megfelelően öltözködik-e. Nem szoros-e vagy levehetetlen a ruházat. A legfontosabb azonban a rendszeresség, amire sohasem késő rászokni. Zsigeri szerveinknek, még ha irányításuk részben nem is tudatos, éppúgy szüksége van a napi ritmusra, ahogy tudatos tevékenységeink elvégzését is segíti. Különösen érvényes ez azon szerveinkre, amelyeknek egyes szakaszai zsigeri, külső kivezetései pedig tudatos idegrendszeri irányítás alatt állnak. Napirendünk kialakításánál figyelni kell arra, hogy a reggelt lehetőleg vizelet- és székletürítéssel kezdjük, étkezés előtt menjünk el vécére. Lefekvés előtt is üríteni kell az addig felgyűlt vizeletet.

Egy csepp figyelem egymásra

Sokkal többen küszködnek vizeletcsepegéssel és inkontinenciával, mint gondolnánk. Sokat segíthetnek egymásnak, akik ismerik a problémát, ha tapintatosan beszélni kezdenek róla. A legrosszabb a szégyen és a kínos hallgatás. Együtt könnyebb nekikezdeni minden újnak. Akár a dohányzásról való leszokásnak is! A dohányzás miatti köhögés csak nehezíti a vizelet visszatartását! Talán most együtt sikerülne leszokni!

Egy csepp figyelem szerelmi életére

A rendszeres nemi életet élőknél az orgazmus a medenceizom-edző szerepének köszönhetően edzi is a vizelettartásban érintett izmokat. A nemi élet korai megkezdése, csakúgy mint a gyakori partnerváltás nem kedvez az altest egészségének, a fertőzésveszély, a nem megfelelő partnerrel élt nemi élet okozta gátlásosság miatt. Ugyanakkor a gátizomtorna felpezsdítheti a szerelmi örömöket, ha már hűséges társra talált.

Egy csepp figyelem várandósság idején és utána

A szülésre való helyes felkészülés, terhestorna segíti a normális hüvelyi szülést, amivel leginkább megőrizhető az altest egészsége. Nem indok a császármetszés választására a hüvely és a hólyag kímélete. Igaz ugyan, hogy közvetlenül a szülés után a császármetszés mintegy megóv az inkontinenciától, de hosszú távú vizsgálatok bizonyítják, hogy a császárosok javára mutatkozó különbség a kor előrehaladtával elenyészik.

A nők 46 százaléka a terhesség alatt illetve után tapasztalja először, hogy vannak vizelettartási nehézségei. A szülés után a probléma általában magától elmúlik, amikor már nem nehezedik rá a hólyagra a baba, a méhlepény és a magzatvíz súlya. Normális lefolyású szülés után csak a nők negyedénél marad fenn bizonyos mértékű inkontinencia, amely azután idővel tovább csökken. Normál szülés után a nemi élet regenerálja az érintett izmokat, de később, a változás korában, illetve a szexuális élet intenzitásának csökkenésével a vizelettartási nehézség várhatóan megint kiújul. A jövőjükre gondoló asszonyok ezért igyekeznek minél hamarabb segíteni szervezetüknek a szülés utáni regenerálódásban. Erre a legalkalmasabb az inkontinencia-torna. A szülés utáni hatodik hetet érdemes kivárni a gyakorlatok kíméletes elkezdésével.

inkontinencia

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra