Így erősíthető az immunrendszer egyszerűen

Az immunrendszer célja a védekezés a külső támadások ellen és a meghibásodások helyreállításának megindítása. Azaz létfontosságú (és ezt most érdemes szó szerint érteni), hogy helyesen működjön. Ennek érdekében elég sokat tehetünk.

Az immunerősítés alapjai

Habár az immunerősítés alapjai nem világosak - az immunválasz folyamatai ugyanis olyan bonyolultak, hogy részletes feltárásukkal még adós a tudomány -, tapasztalatból tudjuk, hogy a megfelelő életmóddal ellenállóbbá tehetjük a szervezetünket.

Először is, amennyire lehet, meg kell védeni magunkat a káros környezeti hatásoktól. A levegőszennyezés, a vízszennyezés például veszélybe sodorja az immunrendszer hatékonyságát. Ezért lehetőség szerint olyan helyre kell költözni, ahol legalább a lakás levegőjének tisztasága garantálható, de érdemes szennyezőanyagoktól mentes ivóvizet fogyasztani, illetve a nehézfémeket és más mérgező anyagokat kitisztítani a szervezetből.

Védeni kell magunkat és az immunrendszert a káros környezeti hatásoktól
Védeni kell magunkat és az immunrendszerünket a káros környezeti hatásoktól

A helyes táplálkozás is fontos

A megfelelő táplálkozás hangsúlyos eleme az ellenállóképességet javító életmódnak, amelyben fontos szerepet töltenek be a friss gyümölcsök, zöldségek, magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák. A rossz táplálkozás viszont az egész rendszer hatékonyságát lerontja.

Néhány fontos szabály az immunerősítésben

Kerülni kell a cukorfogyasztást, mert kutatások mutatják, hogy lecsökken a fehérvérsejtek képessége a kórokozók elnyelésére, ha túl sok cukor jut a szervezetbe. Vagyis a nagy mennyiségű cukor elnyomja az immunrendszert és afertőzéselleni védekezés képességét. Inkább olyan természetes édesítőszerekhez kell ragaszkodni, amelyeknek alacsony a glikémiás indexük.

A kávéfogyasztás ugyan a benne lévő antioxidánsok miatt hasznos, de a magas savszintek befolyásolhatják egyes tápanyagok, különösen a kalcium, a magnézium és a kálium felszívódását. Egy kávé után érdemes 2 pohár vizet elfogyasztani és az ásványi anyagokat is pótolni. A túlzott alkoholfogyasztás pedig köztudottan veszélyes: nem tesz jót az immunrendszernek sem, így a fertőző betegségeknek sem képesek ellenállni kellőképpen, akik sokat isznak.

Az egészséges zsírok (Omega 3 és 6) bevitele segít az immunrendszernek, hogy felismerje a saját és nem saját sejteket, ami kulcsfontosságú a rák elleni védekezéshez, továbbá az immunrendszernek szüksége van rájuk a prosztagladinok előállításához is, amelyek részt vesznek a baktériumok és egyéb behatolók elpusztításában.

"Az ilyen szerek nélkül nem lenne mit ennünk" Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a növényvédő szerek körül, egyre több támadás éri a peszticideket az egészségre gyakorolt káros hatásukra vonatkozó feltételezések okán. Egy uniós felmérés szerint az európai élelmiszerek közel felében megtalálhatóak e szerek maradványai. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

A táplálékból lehetőleg ki kell szűrni a természetellenes anyagokat, például a peszticideket, a rovarirtókat, a génmódosított vagy besugárzott élelmiszereket, az élelmiszer-adalékanyagokat, a mesterséges színezékeket és ízeket, a tartósítószereket stb. Az élelmiszerek előállítói több mint 3000-féle különböző vegyszert adagolnak az ételekhez, miközben a variációs lehetőségek nagy száma miatt senki sem ismeri a különféle adalékanyagok hatásait, amikor együtt jelennek meg a szervezetünkben.

Forrás: Jonbarron.org

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: