Férgekkel gyógyítanák a súlyos bélbetegséget

Enyhítheti a gyulladásos bélbetegséggel élők panaszait, ha kampósférgekkel fertőzik meg őket – állítják új-zélandi kutatók egy friss tanulmányban. Mi több, a módszer egyéb betegségek kezelésére is alkalmas lehet.

Összefoglalóan gyulladásos bélbetegségnek (IBD) hívjuk azokat a betegségeket, amelyek krónikus gyulladással járnak a tápcsatorna szöveteiben. E körbe tartozik a fekélyes vastagbélgyulladás, avagy colitis ulcerosa, valamint a Crohn-betegség. Az érintett betegek gyakran küzdenek olyan panaszokkal, mint a hasmenés, végbélvérzés, alhasi fájdalom, fáradtság és fogyás. Vannak, akik tünetei enyhék, nem ritkán azonban az életminőséget is súlyosan rontja az IBD, illetve akár életet veszélyeztető állapot alakulhat ki belőle. A kezelési lehetőségek egyelőre a tünetek csillapítására és a fellángolások, szövődmények megelőzésére korlátozódnak, gyakran azonban komoly mellékhatásokkal járnak.

hasi fájdalom, fiatal nő ágyon fekve
A gyulladásos bélbetegségek súlyosan ronthatják a betegek életminőségét. Fotó: Getty Images

E téren hozhat áttörést az új-zélandi Malaghan Intézet kutatóinak felfedezése. Mint azt a MedicalXpress írja, a kutatócsapat legfrissebb, az Inflammatory Bowel Diseases című folyóiratban közzétett eredményei szerint ugyanis biztonságos, tartós és hatékony megoldást jelenthet a betegségfellángolások kivédésére, ha a betegeket kampósférgekkel fertőzik meg. „Tanulmányunk bemutatja, hogy ez a fajta terápia nemcsak jól tolerálható, de biztonságos is, és alkalmas arra, hogy szélesebb körű kísérleteket indítsunk vele” – fogalmazott dr. Tom Mules gasztroenterológus, a Malaghan Intézet orvosa, a kutatás vezetője.

Nem okoz panaszokat a féregfertőzés

A mostani vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akik fekélyes vastagbélgyulladása éppen a remisszió, azaz az enyhülés szakaszába ért. Ennek oka, hogy a kutatók szerint a kampósférgekkel folytatott terápia önmagában nem elegendő arra, hogy véget vessen egy aktív fellángolásnak. Ha viszont a betegnél sikerült már elérni a remissziót, úgy a kezelés alkalmas lehet annak hosszú távú megőrzésére, csökkentve a gyógyszerek, például a szteroidok iránti igényt, amelyek elnyomják az immunrendszert és egyéb mellékhatásokat válthatnak ki.

A kísérleti alanyok egy részének szervezetébe tehát meghatározott dózisú féreglárvát juttattak be, amelyek aztán a bélrendszerükben fejlődhettek tovább. Eközben a kontrollcsoport tagjai csupán placebót kaptak. A betegeket 12 hónapon keresztül követte nyomon a kutatócsoport, rendszeresen kikérdezve őket állapotuk alakulásáról, valamint célzott vizsgálatokat is végezve, amelyekkel gyulladásos paramétereiket, bélflórájukat, immunsejt-összetételüket ellenőrizték.

A kontrollcsoporthoz képest a terápiás csoportban csupán annyi mellékhatást jegyeztek fel, hogy a résztvevők a lárvabeültetést követően 6-8 héttel enyhe gyomortünetekre panaszkodtak, amelyek azonban a kísérlet 10-12. hetére el is múltak. Ezzel együtt a férgek nem provokáltak olyan immunválaszt a szervezetben, amely miatt fellángolt volna a betegség. A klinikai kísérlet célja egyelőre a kezelés biztonságosságának felmérése volt, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a betegek szervezete jól tolerálta.

A férgek csendben, önállóan dolgoznak

„Tudjuk, hogy a gyulladásos bélbetegségekkel élők egy része, beleértve a fekélyes vastagbélgyulladást is, már jelenleg is használ kampósférgeket tünetei kezelésére és életminősége javítására – persze orvosi felügyelet nélkül. Ugyanakkor eddig nem léteztek a kezelés létjogosultságát alátámasztó tudományos bizonyítékok. A mostani tanulmány célja éppen az volt, hogy szilárd tudományos alapot adjon ahhoz, hogy remélhetőleg egy nap ez egy valós, legitim terápiává váljon, segítve azokat az embereket, akik ezzel a pusztító betegséggel küzdenek” – mondta el dr. Mules.

Hozzátette, a férgekkel folytatott kezelés nagy előnye lehet – mellékhatásszegény mivolta mellett –, hogy nem igényel odafigyelést a betegek részéről. A remisszió megtartásához jelenleg ugyanis folyamatos gyógyszerszedés szükséges. Ha esetleg a beteg egy tünetszegényebb időszakban elfelejti szedni a gyógyszerét, hamar fellángolhat az IBD. A férgek révén a mindennapos gyógyszerszedéstől is meg lehet szabadulni. „A férgek csak csendben meghúzódnak a háttérben, miközben teszik a dolgukat. Úgy gondolom, a terápiának ebben rejlik a valódi ereje” – húzta alá a kutatásvezető.

A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy felfedezéseit egy nagyobb klinikai kísérletben kamatoztassa. Egyelőre ugyanakkor az is kérdéses, hogy mely betegcsoportot célozzák meg ezzel. A kezdeti adatok ugyanis azt mutatják, hogy a kampósférgek nemcsak a fekélyes vastagbélgyulladás, de egyéb betegségek kezelésében is hasznosak lehetnek, legyen szó akár autoimmun, allergiás vagy anyagcsere-betegségekről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra