Óriási segítség a siketeknek

Egy rendeletmódosítás nyomán a siketeknek és nagyothallóknak is elég lesz a szokásos egészségi alkalmassági vizsgálaton részt venniük, amennyiben a jogosítvány meghosszabbításáért kérik.

Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár kedden egy sajtótájékoztatón kifejtette: az eddigi gyakorlattal ellentétben a siket és nagyothalló autóvezetőknek a januárban életbe lépett módosítást követően nem kell minden jogosítványhosszabbításkor külön szakorvosi vizsgálatokra és az orvosi rehabilitációs bizottság elé menniük.

Nem veszélyesebbek az utakon a siketek

Ha a fogyatékkal élő hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy állapotában változás nem következett be, az orvosnak mérlegelési joga lesz a jövőben, de kötelezően nem kell elrendelni külön a rehabilitációs bizottság vizsgálatát - fejtette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: az orvosi rehabilitációs szakbizottság előtti megjelenés csak a jogosítvány megszerzésénél kötelező.

A halláskárosodás széles spektrumot ölel fel, és a nagyothallók vagy süketek annak megfelelően kommunikálnak, hogy mennyi hangot képesek érzékelni és megkülönböztetni. Az alábbi cikkünkben hét gyakran hangoztatott tévhitet gyűjtöttünk össze a hallássérültekről.

Tapolczai Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón felidézte, 2009-ig több ezer hallássérült kaphatott jogosítványt, azonban az akkori államtitkárság úgy módosította volna a rendeletet, hogy aki hallássérült, alkalmatlan a vezetésre. Ennek a rendeletnek a hatályba lépését sikerült felfüggeszteni 2010-ben - mondta. A képviselő jelezte, hogy a legutóbbi módosítás után "változás állt be az orvosok hozzáállásában", és egyre nagyobb számban vonják vissza a siketektől és nagyothallóktól a jogosítványt a rehabilitációs vizsgálaton, vagy nem hosszabbítják meg az okmányhoz szükséges egészségügyi alkalmasságot.

A hallássérültek sem okoznak több balesetet az utakon, mint a halló társaik
A hallássérültek sem okoznak több balesetet az utakon, mint halló társaik

Tapolczai Gergely kiemelte, hogy a hallássérültek semmilyen felmérés szerint sem okoznak vagy szenvednek el több balesetet, mint ép társaik. A jogosítvány sokak számára a mindennapi életet teszi könnyebbé, ezért üdvözlik a mostani módosítást. Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, havonta 5-6 panasz érkezik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéhez a gépjármű-vezetői engedélyhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálattal kapcsolatosan.

Tapolczai Gergely felidézte, hogy Magyarország 1967-ben az első európai országok közé tartozott, ahol engedélyezték a siketek és nagyothallók jogosítványszerzését. Az úttörő a hallássérült Vertner Györgyné Ivánkai Mária asztaliteniszező volt, akit azóta a nemzet sportolójává választottak. Magyarországon a népesség öt százaléka vallja magát fogyatékosnak, közülük 71 ezren siketnek és nagyothallónak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)