Hét tévhit a hallássérültekről

HáziPatika

A testi fogyatékosságuk miatt hátrányos helyzetű emberekre mindig egy kis tartózkodással vagy idegenkedéssel, sajnálattal néznek a többiek. Nem tudják, hogy mit is kezdjenek a megszokottól eltérő képességű társaikkal. Emiatt számos tévképzet kering a hátrányos helyzetűek viselkedéséről.

Minden hallássérült jelbeszéddel kommunikál

A halláskárosodás széles spektrumot ölel fel, és a nagyothallók vagy süketek annak megfelelően kommunikálnak, hogy mennyi hangot képesek érzékelni és megkülönböztetni, hogy viselnek-e hallókészüléket, kaptak-e implantátumot, a kor miatt kopott meg a képességük, elvesztették-e a hallását, milyen szintű audiológiai képzés kaptak, és milyen szituációban hallják a hangokat. A halláscsökkent emberek többsége nem jelnyelvet használ, de ez fontos azoknak, akiknek a kommunikációja ettől függ. Többnyire a süketnémák alkalmazzák a jelbeszédet, akik születésükkor sem érzékelték a hangokat, és emiatt nem tudták megtanulni a beszédet.

Ha növeljük a hangerőt, akkor megértik, amit mondanak nekik

Van egy pont, amelytől fogva a hangerő már torzítja a hang minőségét. Ahhoz, hogy megfelelően tiszta maradjon a hangot egy mikrofon segítségével közvetlenül a fülbe kell juttatni, ahogy a hallókészülékek is teszik. A nagyothallót segíti, ha közel ül a hangszóróhoz vagy a beszélőhöz, de ez nem helyettesíti a hallássegítő rendszert. A kiabálás és túlzott hangsúlyozás pedig torzítja a beszéd természetes ritmusát, és nehezebbé teszi szájról olvasást.

A hangos beszéd nem könnyíti meg a hallássérült dolgát, ezen a hallókészülék segít
A hangos beszéd nem könnyíti meg a hallássérült dolgát, ezen a hallókészülék segít

Siketség és nagyothallás: mi a különbség?

A hallássérülésnek különböző fokozatai vannak az enyhe nagyothallástól a siketségig. Előbbi esetben a hallás bizonyos készülékekkel korrigálható, a siketek azonban teljes csendben élnek. Kattintson!

A hallókészülékek és cochleáris implantátumok visszaállítja a normális hallást

A normális hallás hallókészülék viselésével vagy cochleáris implantátum segítségével sem áll vissza. Ez nem ugyanolyan, mint a szemüveg. A hallókészülékek növelik a hangerőt, de nem lesz szignifikánsan jobb az érthetőség, vagy jön közelebb a beszélő hangja. A cochleáris implantátum elektromos jelekké alakítja a hanghullámokat, amelyek azonban nem felelnek meg a természetesen hallás során kialakult jeleknek. Az implantátumok hatékonysága függ az egyén sajátosságaitól, például a siketen eltöltött életévek számától, a beültetéskori életkortól (az egész fiatalkorban beültetett implantátumok esetében gyakran teljes kommunikációkészség alakul k). Az orvosok inkább sikerekről, a betegek inkább sikertelenségekről számolnak be.

Azoknak az embereknek, akik elveszítették a hallásukat, általában korlátozottak az intellektuális képességeik

A halláskárosodott emberek intelligenciaszintjének megoszlása ugyanazt a mintát mutatja, mint a teljes lakosságé. Azaz a hallás képességének semmi köze az észhez. Ha nem megfelelően kommunikálunk egy hallássérülttel az félreértheti vagy meg sem hallja a neki szánt információt, így olyan reakciót adhat, ami nem felel meg a várakozásoknak. Ha egy hallássérült kísérőjének beszélünk, a kommunikációval megcélzott ember helyett, akkor ezt a hatást csak felerősítjük.

A halláskárosodottak többnyire öregek

A statisztikák szerint csak a halláskárosodottak 30 százaléka idősebb 65 évesnél.

Amikor a nagyothalló nem ért meg valamit, nem baj. Közölni kell vele, hogy ez nem fontos, vagy majd később elmondom

Ez az eljárás egy hallássérült számára nagyon frusztráló, hiszen a hiányzó képességével szembesíti. Másrészt joggal érezheti úgy, hogy senkinek sincs joga eldönteni helyette, hogy neki mi a fontos és mikor.


A hallássérültek durvák és rámenősek

A hallássérült, ha megszakítja a beszélgetést, mert nem hallja a beszélőt, az nem durvaság. A hallássérültek tisztában vannak vele, hogy milyen pozíciót kell felvenniük (például közelebb kell kerülniük a beszélőhöz), hogy megértsék, ami elhangzik, vagy könnyebb legyen számukra a szájról olvasás. Ez eltér az ép hallásúaktól megszokottak viselkedésétől, így néha úgy tűnik, mintha tolakodók volnának.

Forrás: Huffington Post

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag