+10° - +26°
Nincs front

Autóbaleset után: nem mindenki él át ugyanakkora fájdalmat

A közúti balesetet követően átélt fájdalom nagysága és súlyossága a génektől függhet.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói 948 felnőtt balesetes adatait elemezték két kutatásban. Kiderítették, hogy örökölt génvariánsok befolyásolják a fájdalom intenzitására adott választ a baleset után közvetlenül, illetve hat hét elteltével is.
"Az eredmények igen fontosak, mert a látszólag könnyebben sérült, mégis hosszan tartó fájdalmakkal küzdő baleseteseket gyanakvással figyelik, és gyakran nem kapják meg a megfelelő kezeléseket" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Samuel McLean aneszteziológus professzor. "Ez azt mutatja, hogy a tünetek biológiai alapon alakulnak ki." A kutatásról az Amerikai Aneszteziológus Szövetség washingtoni éves ülésén számoltak be.
Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy a balesetet követően fellépő fájdalom nem csupán a trauma miatt bekövetkező szövetkárosodás eredménye, de erősen befolyásolhatja a test reakcióiban részt vevő pszichés rendszer is. A résztvevőktől vért vettek a sürgősségi ellátást követően, majd felmérték a fájdalmuk mértékét. Ezt megismételték hat héttel később is. Az első kutatás során a dopamin szerepét nézték meg, ez a neurotranszmitter szabályozza a fájdalomérzet kialakulását. Felfedezték, hogy a dopamin receptor 2-vel összefüggő génvariánsoktól függ a baleset pillanatában átélt fájdalom súlyossága.A második vizsgálat során a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely néven ismert hormonális rendszer szerepét értékelték ki, ez szabályozza a stresszre adott választ. Egy ezzel összefüggő génvariáció 20 százalékkal növeli a baleset utáni hatodik héten a súlyos nyaki fájdalmak kialakulását, és a fájdalomküszöb is alacsonyabb miatta.

"Megtudtuk, hogy az életveszélyes helyzetben működésbe lépő pszichológiai gépezet tartós fájdalmat eredményezhet. Ami az autóbaleseteket illeti, a kihívást az jelentette, hogy ha valami panasza volt a betegnek, azt általában igazolni lehetett röntgennel vagy MRI-vel. A figyelmünket azonban elkerülte az a tény, hogy egy sor más folyamat is fájdalmat okozhat, melyeknek semmi közük a törött csontokhoz és roncsolódott szövetekhez" - mondta el McLean. A kutatás végül ajtót nyithat a fájdalomterápiák egyénre szabása felé, melyekkel hatékonyabban lehetne enyhíteni szenvedésüket, tette hozzá Dr. John Dombrowski, a Washingtoni Fájdalom Központ igazgatója. "Szerintem ez fantasztikus. Én közvetlenül is foglalkozom a betegekkel, így máshogy tudok hozzáállni a kérdéshez."

McLean ezzel együtt felhívta a figyelmet arra is, hogy ez csak az első lépés a fájdalomterápia egyénre szabása felé. A fájdalom biológiájának feltérképezése már önmagában is nagy vívmány. "Nagyon korai szakaszban tartunk még csak, a betegség biológiájának feltárása terén. Később következik annak tanulmányozása, hogy ez miként változik egyénenként."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag