+10° - +24°
Nincs front

Siketség és nagyothallás: mi a különbség?

Angyal Ágnes

Dr. Koppány Judit fül-orr-gégész, audiológus

A hallássérülésnek különböző fokozatai vannak az enyhe nagyothallástól a siketségig. Előbbi esetben a hallás bizonyos készülékekkel korrigálható, a siketek azonban teljes csendben élnek.

A "hallássérült" kifejezés egy gyűjtőfogalom, amely a sérülés fokától és súlyosságától függetlenül a siketektől a nagyothallókig minden esetet magában foglal. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) adatai szerint Magyarországon a lakosság 10 százaléka, közel egymillió ember küszköd valamilyen hallásproblémával. Körülük 60 ezren siketek, 300 ezren pedig súlyosan nagyothallók.
A nagyothallás és a siketség között azonban jelentős különbségek vannak. A hallássérülés fokozatait az úgynevezett audiogram adatai szerint lehet elkülöníteni, ez méri a hallás mértékét. Ha a sérülés enyhébb fokú, azaz bár nem minden erősséget és terjedelmet, de valamennyit hall, van hallásmaradvány, az például hallókészülékkel, vagy implantátummal korrigálható, bizonyos esetekben fejleszthető.

A nagyothallók

A nagyothallás is egy gyűjtőfogalom: a hallásromlás mértékétől függően ez lehet enyhe, közepes, vagy súlyos fokú. A nagyothallók legnagyobb része idős korban, fiziológiai elváltozások során szenvedi el a halláskárosodást. Ám egyre többen vannak, akiknek a környezeti ártalmak, vagy például hosszú ideig tartó nagy zajhatás miatt (például hangos zene hallgatása) miatt romlik jelentősen a hallása.

Ez azért jelent nagy problémát, mert ők életük nagy részét hallóként élték le, így számukra nehéz alkalmazkodni a hallás csökkenéséhez, elvesztéséhez, így gyakran bezárkóznak, elveszik a kapcsolatot a külvilággal. Különösen igaz ez a súlyosan nagyothallókra.

A siketek

A nagyothallókkal szemben a siketek tejes csendben élnek, nincs hasznosítható hallásmaradványuk, így hallásuk nem javítható orvosi, technikai eszközökkel. Ők semmilyen hangot nem hallanak, ami miatt a hagyományos kommunikáció lehetetlen számukra.

Köszönjük a cikk lektorálását Dr. Koppány Judit fül-orr-gégész, audiológusnak!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag