Miért fáj a fülünk nyáron?

A nyár a strandolás, a fesztiválok és a hosszú repülőutak időszaka. Ezekkel azonban jelentősen megterhelhetjük a fülünket. Érdemes tehát néhány apróságra odafigyelni, hogy a kellemetlen tüneteket elkerülhessük.

A nyári időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet.

Túl sok időt töltünk a víz alatt

Veszélyes a fülbe került víz - a részletekért kattintson ide!

Strandolás során a felázott hallójárat érzékeny bőrén keresztül könnyen behatolhatnak a kórokozók és gyulladást, gombás fertőzést idézhetnek elő. A külső-hallójáratgyulladás - vagy úszófül - erős fájdalommal jár, és súlyosabb esetben fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés vagylázis jelentkezhet.

Kezelés nélkül afájdalomerősödésével és a gyulladás terjedésével számolhatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulni! A szakember - a hallójárat kitisztítása után - általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel, súlyosabb esetekben pedig rendszeres helyi kezelésre rendeli vissza a beteget. Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak - magyarázta a szakember.

fülfájás, fülgyulladás, strandszezon, koncert, fesztivál, fülzsír, fülzsírdugó, repülés, nyomáskülnbség
A repülés utáni fülfájás is könnyen elronthatja a nyaralást. Fotó: 123rf

Nem figyelünk a nyomáskülönbségre

A repülés során jelentkező füldugulás kiváltó oka a légnyomás változása. A nyomás kiegyenlítődésének zavarát barotraumának nevezzük - ezt megtapasztalják a búvárok is. Szerencsére léteznek praktikák a nyomáskülönbség gyorsabb helyreállítására. A kellemetlen tüneteket megelőzhetjük például a repülés közbeni rágózással vagy gyakoribb nyeléssel. Ám előfordulhat, hogy a fülfájás, füldugulás hosszabb időn át sem szűnik meg, vagy repülés után vérrel festenyzett fülfolyás, erősszédülésjelentkezik. Ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Nem használunk füldugót

Ha hosszabb időn át tartózkodunk zajos környezetben - például koncerten -, másnap reggel fülzúgást tapasztalhatunk. Ilyenkor olyan érzésünk lehet, mintha az éjszaka még mindig ott morajlana a fejükben. Szerencsés esetben ez a hang a délelőtt folyamán fokozatosan megszűnik. Ha a fülzúgás nem szűnik meg, ráadásul az éjszakai pihenést és a napközbeni tevékenységeket is zavarja, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. A legjobb azonban, ha megelőzzük a problémát. Használjunk zajvédő füldugót, különösen akkor, ha több napig is zajos környezetben tartózkodunk, például fesztiválokon.

Otthon kísérletezünk fülzsírdugó eltávolítással

A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban nagyobb eséllyel alakul ki fülzsírdugó - még azoknál is, akik egyébként nem hajlamosak rá. Ha a felgyülemlett fülzsír nem tud távozni a fülből, az halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat. Eltávolításához azonban mindig kérjük szakember segítségét, mert az otthoni próbálkozások során könnyen felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét vagy akár beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót. A fülészeti rendelésen a hallójárat átmosásával, szakszerűen eltávolítják a fülzsírdugót és tanácsokat kaphatunk a megelőzésével kapcsolatban is - hangsúlyozta a fül-orr-gégész.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)