A hallásromlás kevésbé ismert oka

Hallásromlást, továbbá súlyosabb esetben szédülést és fülzúgást is okozhat a belső fül csontos tokjának csontosodási zavara. A betegséget otoszklerózisnak nevezzük.

Ismert, hogy az otoszklerózis valamelyest gyakrabban alakul ki nőknél, illetve jellemzően már pubertáskorban vagy később, egy várandósság során jelentkezik először. A probléma alapja, hogy a hangot a belső fülbe vezető kengyel becsontosodik, ezáltal vezetéses halláscsökkenést idéz elő. Amennyiben a csontosodási zavar a kengyel talpának környékére is kiterjed, úgy már idegi eredetű halláscsökkenés,szédülésés fülzúgás léphet fel.

Az otoszklerózis legjellemzőbb tünete a halláscsökkenés
Az otoszklerózis legjellemzőbb tünete a halláscsökkenés. Fotó: Getty Images

A betegség pontos kiváltó okai nem ismertek. Egyes feltételezések szerint örökletes tényezők és hormonális hatások egyaránt közrejátszhatnak, illetve újabb vizsgálatok a kanyaró vírusának szerepét is felvetik. Ami biztos, hogy az otoszklerózis magától nem szűnik meg, azaz mindenképpen szakszerű kezelést igényel.

Mi alapján állítható fel az otoszklerózis diagnózisa? Hogyan kezelhető az állapot, és milyenek a gyógyulási esélyek? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)