Otoszklerózis tünetei és kezelése

2021.01.20.

 Szabó Emese

 dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter szakorvos

Mi az otoszklerózis?

Az otoszklerózis a belső fül csontos tokjának olyan csontosodási zavara, amely miatt a beteg hallása romlani kezd. A probléma jellemzően az egyik fülön kezdődik, és ugyan előfordul, hogy a másikat később sem érinti, de a gyakoribb, hogy a halláscsökkenés mindkét fülön kialakul miatta. Az elváltozás fájdalmat nem okoz, de súlyosabb esetben járhat vele szédülés és fülzúgás is.

Az otoszklerózis előfordulása

Nem túl gyakori az otoszklerózis, tízezer emberből jellemzően hármat-négyet érint. A probléma gyakoribb nőknél. Náluk jellemzően terhesség alatt vagy pubertáskorban alakul ki otoszklerózis, emiatt feltételezik, hogy hátterében hormonhatások is állhatnak. Gyerekeknél a probléma csak elvétve fordul elő.

Az otoszklerózis okai

Nem tudni, mi miatt alakul ki otoszklerózis, erről csak sejtések, feltételezések vannak. Hátterében állhatnak örökletes tényezők, de szerepük lehet hormonális hatásoknak és anyagcserezavaroknak, endokrinológiai problémáknak is. Az újabb vizsgálatok a kanyaró vírusának szerepét látszanak igazolni. Egyetlen kiváltó okot soha nem tudnak megnevezni az orvosok.

Az otoszklerózis tünetei

Az otoszklerózis legfőbb tünete, hogy a betegnek romlik a hallása. Eleinte vezetéses halláscsökkenés jelentkezik amiatt, mert a hangot a belső fülbe vezető hallócsontocska, az úgynevezett kengyel elveszti mozgásképességét, becsontosodik a hártyával fedett ovális ablakba. Ez a hangvezetés lényeges rosszabbodásához vezet, ilyenkor a hangok nem jutnak megfelelő intenzitással a belső fülbe. Ezt nevezik vezetéses halláscsökkenésnek.

Előfordul, hogy a csontosodási zavar nemcsak a kengyel talpának környékét érinti, hanem a belső fül egyéb területeire is kiterjed, ott is kialakulnak csontosodási gócok. Ilyenkor az oszteoszklerózis nemcsak vezetéses halláscsökkenést okoz, hanem idegi jellegű halláscsökkenést, szédülést és fülzúgást is eredményez. Fájdalom ilyen esetben sem jelentkezik.

Az otoszklerózis legfőbb tünete a halláscsökkenés

Az otoszklerózis legfőbb tünete a halláscsökkenés

Az otoszklerózis diagnózisa

Az otoszklerózis diagnózisának felállításához általában nem szoktak képalkotó vizsgálatot készíteni, elegendő a fizikális vizsgálat és az audiológiai vizsgálat. Az úgynevezett tisztahang-küszöb mérése és az audiometria mellett mindenképpen végeznek tympanometriás vizsgálatot és stapedius reflex vizsgálatot is (a stapedius izom az erős hangokra összehúzódik).

A tympanometriával a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni, segítségével meg lehet nézni, hogy az megfelelő-e, megegyezik-e a hallójáratban lévő levegőnyomással. Ez azért fontos adat, mert az ép középfülrendszer csak akkor képes teljes kapacitással vezetni a bejövő hangot, ha ez a két érték kiegyenlítődött. Ebben az esetben nemcsak egyszerű hangrezgésvezetésről van szó, hanem a rendszer a bejövő hangot 30 decibellel erősíti is. A tympanometriás vizsgálattal nyert tympanogram alakja mindenképpen jelzi, hogy ez adott-e, ahogyan kimutatja azt is, ha a nyomási viszonyok nincsenek rendben, vagy a hallócsontok környékén valami probléma van. Az ábra alakjából lehet arra következtetni, hogy a vezetéses halláscsökkenést otoszklerózis, valamilyen hallócsontláncolati megszakadás, esetleg középfülben lévő folyadék okozza-e. Az eljárás objektív vizsgálati módszernek tekinthető.

Az otoszklerózis kezelése

A problémát műtéttel kezelik, aminek során a csontosodást feloldják, vagy a károsodott hallócsontot teljes egészében eltávolítják. Ilyen esetben mozgékony hallócsontot ültetnek be, a hallás annak segítségével újból normális lehet. A beavatkozás akkor végezhető el, ha a csontosodási zavart korán felfedezik, amikor az még csak a kengyel talpát érinti. Ilyenkor jelentheti a megoldást az úgynevezett stapedectomia. Magát a beavatkozást úgy végzik, hogy a külső hallójárat falán ejtett metszésből feltárják a dobüreget, valamint az ovális ablaknál lévő úgynevezett kengyelfülkét. A csontosan rögzült kengyel eltávolítása után az ovális ablakot kötőszövettel lefedik, az eltávolított kengyel helyére pedig protézist tesznek.

Ha az otoszklerózis a belső fület is érinti, tehát a csontosodási problémák ott is kialakulnak, a műtét nem jelent megoldást. Ennek kezelése ma még nem megoldott.

Az otoszklerózis gyógyulási esélyei

Az otoszklerózis magától nem szűnik meg, nem fejlődik vissza, de a műtét jellemzően megszünteti a problémát olyan esetekben, amikor a csontosodási folyamat az ovális ablak környezetében van.

Az otoszklerózis megelőzése

Mivel nem ismert az otoszklerózis kiváltó oka, nincs mód a megelőzésére sem.

Szövődmények

A otoszklerózis szövődménye az egyre fokozódó nagyothallás.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak.

Kategória: Fül-orr-gégészeti betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Otoszklerózis kezelésére! További kérdésem van Otoszklerózis témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag