A fesztiválok kellemetlen következményei

Zajvédő füldugó is kerüljön a táskánkba, ha több napos fesztiválra indulunk - tanácsolja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus.

Napokig is tarthat a fülzúgás

A Fül-orr-gégeközpontban ebben az időszakban sokan kérnek segítséget a zajos napok után sem szűnő fülzúgás vagy egyéb felső légúti panasz miatt. Egy átmulatott éjszaka után ugyanis szinte mindenki tapasztalta már, hogy a zajos szórakozóhelyet elhagyva zúg, cseng a füle. A fülcsengés ezután szerencsés esetben egy nagy alvás után elmúlik, de akár napokig is tarthat, vagy állandósulhat. Ha rendszeresen nagy hangerőn hallgatjuk kedvenc zeneszámainkat, akkor a fülzúgás mellett azzal is számolnunk kell, hogy a hallásunk is romolhat. "A tartós 85 dB feletti hangerő valóban maradandó halláskárosodást okozhat, de tudnunk kell, hogy pl. egy koncerten nem egyszer 110 dB-lel terhelik a fülünket."

Fülzúgás és torokfájás: a fesztiválszezon velejárói?
A nyári fesztiválokon a túl hangos zene akár a hallásunknak is árthat

Maradjunk 85dB alatt

A mindennapi zenehallgatással kapcsolatban dr. Fülöp Györgyi azt tanácsolja, hogy a zajártalom elkerülésének érdekében biztonságos hangerősséggel - 85dB alatt, lehetőleg ne füldugóval, hanem fejhallgatóval, vagy leginkább hangfalból - hallgassunk zenét. A nagy zajban eltöltött időtartamok is összegződnek, idővel megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, éppen ezért zajterhelés után hagyjunk időt a kellő regenerálódásra a hallóidegünknek ! Koncertekre érdemes zajvédő füldugóval készülni, illetve élni a lehetőséggel, hogy két koncert között félrevonuljunk, és a fesztiválokon elérhető csendesebb programokat is meglátogassuk.

A fülproblémák mellett egyéb betegségekre, rosszullétekre is belépőt válthatunk, amikor megvesszük a jegyet egy fesztiválra. Mire érdemes ügyelnünk? Kattintson!

Mikor keressük fel az orvost?

Ha a fülzúgás nem múlik el néhány nap alatt, vagy halláspanasz, torz hallás is társul mellé, akkor akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Ilyen panaszok esetén ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre és a pihenésre, mert sokszor önmagában ez is segíti a keringést és így a panaszok spontán javulását. Rövid ideje, vagyis maximum 10 napja fennálló fülzúgás vagy halláspanasz esetén rendszerint gyógyszerekkel - szteroiddal és keringésjavítókkal - lehet kezelni a problémát. Az utóbbi két évben egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközzel is gyűlnek a jó tapasztalok - mondja dr. Fülöp Györgyi.

A torok is begyulladhat

A fentiek közül egyik sem kedvez a toroknak, a hangszalagoknak, melyek fájdalommal és gyulladással reagálhatnak ilyenkor. Egyszerű és többnyire kéznél lévő megoldás, ha ilyen esetben torokfertőtlenítő tablettákat szopogatunk, de a gyógyszeres kezelésnél talán fontosabb, hogy kerüljük a fájdalmas nyálkahártya további irritációját! Ha már van panasz, akkor nem tesz jót sem a forró, sem a hideg, sem a szénsavas folyadék, de a csípős ételek, maró italok is elnyújtják a panaszokat. Emellett természetesen mindenki tartsa szem előtt, hogy egyéb ismert betegségei miatt milyen étkezési, italozási, életmódbeli megszorításokat kell betartania, hogy egy koncert vagy fesztivál ne a kellemetlenségek, hanem a jó zene, a szórakozás miatt maradjon emlékezetes! Ha a torokfájás pár napon belül nem javul, esetleg rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, láz vagy nyirokcsomó-duzzanat társul mellé, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: