Virológus a koronavírusról: még bármi megtörténhet

A Pécsi Tudományegyetem virológusa, Kemenesi Gábor szerint továbbra is komolyan kell venni a koronavírust, mert "még bármi megtörténhet". Az újranyitást vírusszempontból veszélyesnek tartja, és nem hiszi, hogy nyárra a polcokon lesz a fertőzés elleni vakcina.

Kemenesi Gábor a Népszavának adott interjút, amelynek már az elején leszögezte: még mindig ugyanaz az ellenfél, mint eddig és ugyanúgy komolyan kell venni, mert még bármi megtörténhet. Mint mondja, fel kell adnunk azt a biztonságérzetet, amiben eddig éltünk, a korlátokat pedig, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz.

Értékes időt nyertünk a második hullám előtt

Az újranyitás szerinte vírusszempontból egyértelműen veszélyes, és nem járványügyileg, hanem pszichológiailag és gazdaságilag tűnik elengedhetetlennek. "Mindenki vésse a fejébe: a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal" - így a virológus, aki hangsúlyozta: jó hír azonban, hogy a társadalom, a hatóságok most már némileg tudatosabbak a vírussal szemben.

"Ha hozzánk visszatér, már nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb. De arra, hogy hogyan tér vissza, nagyon sokféle forgatókönyv létezhet. Azt mondhatjuk: értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre. A világon egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének."

Egészségügyi maszkot viselő idősek a budapesti Központi Vásárcsarnokban.
Egészségügyi maszkot viselő idősek a budapesti Központi Vásárcsarnokban. Fotó: Getty Images

Koronavírus: egy perc alatt kész ez a maszk A kutatók utána jártak, milyen anyagból érdemes otthon szájmaszkot készíteni. A párnahuzattól a flanel pizsamán át a papír porzsákig mindent megvizsgáltak. Mutatjuk az eredményeiket.

Kemenesi Gábor szerint bár még rengeteg a nyitott kérdés a koronavírussal kapcsolatban, sok mindent tudunk róla. A legfontosabb, hogy cseppfertőzéssel terjed, és komolyabb, mint az influenza. Mindez meghatározza a védekezési lehetőségeinket, amelyek közül a legtökéletesebb a szájmaszk, a kézmosás, az arc érintésének kerülése, illetve a közösségi távolságtartás.

Azzal kapcsolatban, hogy a nyár csendesíti vagy föllobbantja a járványt, úgy fogalmaz, nem tudják, milyen hatással lesz a vírusra az évszak. "Most azt gondolom, hogy lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány" - húzza alá a szakember.

Nem lesz nyárra vakcina

Elmondása alapján elég sok szálon folyik a vakcinafejlesztés, így bizakodó, hogy "valamelyik csak bejön". Ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni: hazugság, hogy hamarosan kész lesz az oltóanyag. "Károsnak tartom, amikor bizonyos szakértők azt mondják, hogy nyárra már polcokon lesz a vakcina. Nem igaz, nem lesz ott. Mert ha meg is lesz az oltásjelölt, azt végig kell vinni a klinikai tesztfázisokon, amit egyedül egy intézet, vagy ország meg sem tud csinálni. Az utolsó klinikai tesztfázis már éppen arról szól, hogy több ezer emberen, lehetőleg olyan terepen, ahol éppen dúl járvány, tesztelem a vakcinát. És ha akkor készül egy oltóanyag, amikor épp nem lesz járvány, akkor mit fogok tesztelni? Semmit. Ez még csak a teszt problémája, amiről beszéltünk, utána jön a gyártás, amihez kellenek alapanyagok, logisztika egy csomó minden."

Arról is beszélt, hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben jöhetnek az újabb, világ körüli útra kelő kórokozók. Kemenesi Gábor szerint ezek általában légúton terjedő vírusok szoktak lenni. Úgy gondolja, számos olyan víruscsoport ismert, amiben megvan ez a potenciál, ám nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy nagyon sok víruscsoportról ez még nincs feltárva, illetve jó néhány vírus még nem is ismert.

Másfél hónapig küzdött a koronavírussal a magyar olimpikon - Parti András hegyikerékpáros történetét az nlc.hu oldalán olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső