Videó: így fertőzi meg sejtjeinket a koronavírus

Szegedi matematikusoknak sikerült lemodellezniük az új típusú koronavírus emberi szervezetben való szétterjedését. A folyamatról látványos videót is készítettek.

Oltási akcióhét: a fontos információk egy helyen.

Kidolgoztak egy matematikai modellt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetének matematikusai, Juhász Nóra, Sadegh Marzban, Renji Han és Röst Gergely. A modell célja, hogy bemutassa a szervezetünkben zajló bonyolult vírusdinamikai folyamatokat. A magyar szakemberek által létrehozott rendszer az új típusú koronavírus szervezeten belüli szétterjedésének időbeli és térbeli mintázatait is leírja - számolt be róla a hvg.

A szegedi kutatók számítógépes szimulációkkal elemezték a sejtközi vírusfertőzés lefutását és jellegzetességeit. Vizsgálataik fókuszában elsősorban a COVID-19-betegséget okozó új koronavírus és az influenzavírus állt. Mint kiderült, ezek az eredmények a klasszikus módszereknél jóval pontosabb előrejelzéseket adnak arról, hogy milyen az adott fertőzés lefutása. A koronavírus szétterjedésének időbeli lefutását az alábbi, Röst Gergely által közzétett videóban követhetjük végig.

Az oltási akcióhét keretében a Semmelweis Egyetemen (SE) beoltott emberek nagy többsége a harmadik oltás miatt ment, de azért olyanok is akadtak, akik az első adagjukat kapták meg.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra