Új módszerekkel kezelhető a HIV

HáziPatika

Hamarosan nem a mindennapos gyógyszerszedés lehet az egyetlen hatékony kezelési lehetőség a HIV-vírussal fertőzöttek számára.

Sokat változtak a kezelési módok

A HIV-vírust több mint 30 éve azonosították, és bár azóta sincs gyógymód a betegségre, a rendelkezésre álló kezelési módok sokat változtak. Napjainkban már elérhetőek úgynevezett anti-retrovirális (ARV) gyógyszerek, amelyekkel kontroll alatt tartható a betegség. A vértesztek nem mutatják ki a vírus jelenlétét, illetve amennyiben a megfertőződés után viszonylag gyorsan elkezdi szedni a páciens, elenyésző a valószínűsége annak, hogy másokat is megfertőzzön.

Az ARV gyógyszerek nem jelentenek egyet a gyógyulással, de a szakemberek szerint a korábbiaknál sokkal hatékonyabb kezelést tesznek lehetővé. De persze, a módszer nem tökéletes: a betegeknek életük végéig gyógyszert kell szedniük, és még ha így tesznek is, nincs rá garancia, hogy a vírus ne mutálódhatna, és ne válhatna ellenállóvá a kezeléssel szemben. Ezért a HIV-fertőzöttek számára kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés, és hogy időnként más, hasonló hatóanyagú készítményre cseréljék a már bevált pirulát. A tudósok viszont egyre inkább arra törekednek, hogy a mindennapos gyógyszerszedést újabb, még hatékonyabb eljárások válthassák fel - ilyen például az injekciós kezelés vagy az immunterápia.

Új módszerek a HIV-fertőzöttek kezelésében
Injekciós kezelés és immunterápia válthatná ki a gyógyszeres kúrát

Milyen új módszerek jöhetnek?

A szakemberek szerint az egyik hatékony és igen eredményes új kezelési mód egy körülbelül nyolchetente beadott injekció lehet, melynek nanorészecskéi fokozatosan fejtik ki hatásukat. Korábbi tanulmányok eredménye szerint két gyógyszer - a cabotegravir és rilpivirin hatóanyagú szerek - kombinációja ugyanolyan hatékonyan tartotta az észrevehetetlen tartományban a HIV-vírust a betegeknél, mint a gyógyszeres kezelés. Ha az engedélyeztetés utolsó lépcsőfokát is sikerrel veszik, akkor az injekciókat akár már jövőre engedélyezheti az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal, az FDA.

Egy másik, szintén ígéretes lehetőség az immunterápia. A HIV-fertőzöttek immunrendszere folyamatosan termeli az antitesteket a vírus ellen - a tudósok ezeket vonnák ki a fertőzöttekből, laboratóriumi körülmények közt sokszorosítanák, és visszajuttatnák a betegek testébe, hogy erősítsék a vírus elleni harcban.

Közvetlenül a HIV-fertőzés utáni időszakban nem jelentkezik semmilyen konkrét tünet, afertőzésután 2-8 héttel esetleg influenzaszerű tünetek léphetnek fel, ezek azonban annyira általános tünetek, hogy utólag csak a betegek fele emlékszik rájuk. Mit jelent pontosan HIV-pozitívnak lenni, és milyen a betegség kórlefolyása? Kattintson!

Hatékony terápia

Bár sokak szerint az immunterápia valószínűleg költséges és bonyolult dolog lehet, egy idén megjelent kisebb tanulmány eredménye szerint elég hatékonynak is bizonyult: 11 HIV-fertőzöttet vizsgáltak, aki a megfertőződésük után nem sokkal elkezdte szedni az ARV gyógyszereket. Majd immunterápiát alkalmaztak náluk - ekkor abbahagyták a pirulák szedését. 21 héttel később 11-ből kilencnél még mindig nem tudták kimutatni a vírust, és két ember vérében egy évvel az immunterápia után sincs nyoma a betegségnek. Egy szakértő elmondása szerint nem az a lényeg, hogy olyasmit várnának el a betegek immunrendszerétől, amire nem képes, hanem épp ellenkezőleg: azt szeretnék, ha jobban csinálna valamit, amit egyébként is folyamatosan tesz.


Van gyógymód az AIDS ellen?

A tudósok bizakodóak, hogy a jövőben akár gyógyítható is lehet a HIV-vírus által okozottAIDS- mégpedig a CRISPR nevű genetikai eszközzel, melynek segítségével a kutatók módosíthatják egy élőlény genetikai állományát. Nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelnünk a dolgot, mintha egy ollóval ki lehetne vágni a sejtekből a hibás géneket. Eddig patkányok és egerek sejtjeiből sikeresen kivágták már a HIV-fertőzött géneket csakúgy, mint laboratóriumban tenyésztett emberi sejtekből - írja a Time.

Forrás: time.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag