Terjeszthetik-e a koronavírust a legyek?

Egy amerikai kutatásban azt próbálták kideríteni, terjeszthetik-e a koronavírust legyek, csótányok vagy más rovarok.

Több mint két és fél év telt el azóta, hogy a COVID-19 betegséget kiváltó koronavírus világjárvánnyá vált. A közegészségügyi szakértők azóta már sokkal többet tudnak a vírus terjedéséről, néhány kérdésre viszont még mindig nem született megnyugtató válasz. Texasi kutatók egy csoportja most azt vizsgálta meg, hogy a koronavírus továbbterjedhet-e olyan rovarok közvetítésével, amelyek szennyezett felülettel érintkeztek – írja a Medical Xpress .

Nincs szerepük a vírus terjedésében

A rovarok többféle betegség terjesztésében is szerepet játszanak, ilyen például a tífusz, a kolera vagy a vérhas. A kutatócsoport ezúttal kimondottan a koronavírus terjedésére koncentrált, és olyan háztartásokból vett mintát, amelyekben nemrég COVID-19 -betegek tartózkodtak. Eredményeiket a Journal of Medical Entomology című folyóiratban tették közzé.

koronavírus, járvány
Úgy tűnik, a rovaroknak nincs szerepük a koronavírus terjedésében. Fotó: Getty Images

Bizonyos háztartásokban nemcsak az emberek, de a velük élő kutyák és macskák szervezetében is azonosították a koronavírust. Az ilyen magas fertőzöttségű helyiségekben a szakértők szerint fennállhat a veszélye, hogy a rovarok (például legyek vagy csótányok) útján újabb emberekhez juthat el a betegséget kiváltó vírus. Korábbi kutatások már igazolták a koronavírus jelenlétét olyan házi legyekben, amelyek laboratóriumi körülmények között érintkeztek a kórokozóval. Arra azonban eddig nem találtak példát, hogy életszerű körülmények között, egy háztartásban a legyek megfertőződtek volna. 

A kutatók a mechanikai és biológiai átvitel lehetőségét is megvizsgálták. Előbbi azt jelenti, hogy a vírus a rovarok testéhez tapadva jut el egy emberhez, hogy megfertőzze azt. Biológiai átvitel során pedig a kórokozó bejut a rovar szervezetébe, ott terjedni kezd, majd az állat nyálával vagy ürülékével terjed tovább. A legtöbb rovarok által terjesztett kórokozó ez utóbbi módon terjed. 

Az AgriLife Research kutatói 133 rovarcsapdát helyeztek le 40 olyan háztartásban, ahol a közelmúltban igazoltak COVID-19 megbetegedést. A csapdák összesen 1345 rovart gyűjtöttek össze, közöttük 11 különböző légy- és csótányfaj képviselőivel. Egyik állat testén vagy szervezetében sem azonosították a koronavírust, ami a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy nincs szerepük a vírus terjesztésében.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: