Sokan ezért nem kaphatják meg a COVID-gyógyszert

A koronavírus elleni gyógyszer hatékonyan megakadályozza, hogy a fertőzés súlyossá váljon. A gond csak az, hogy a szer kizárólag akkor hatásos, ha a betegség korai szakaszában, a megfertőződést követő néhány napon belül megkapják az érintettek.

A koronavírus elleni favipiravir csak a COVID-19-betegség első pár napjában hatásos, az emberek jelentős részéről azonban nem derül ki ennyi idő alatt, hogy megfertőződött, a hazai tesztelési rendszer ugyanis nem alkalmas erre - mutatott rá a fontos problémára Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorában. Nehezményezte továbbá, hogy még mindig nincs egyértelmű, világos protokoll azzal kapcsolatban, hogyan kellene kezelni a koronavírusos betegeket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A koronavírus elleni favipiravir csak a betegség első pár napjában hatásos.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Más problémák is vannak

Koronavírus: a járványadatok eltitkolása csak ront a helyzeten?

A szakember szerint a koronavírus-járványt szigorításokkal lehetne megfékezni. A megelőző intézkedések közül Pusztai a kontaktusszám csökkentését és a maszkviselést tartja a legfontosabbnak. Elmondása szerint ő már sokkal előbb bevezette volna a nemrég elrendelt kötelező beltéri maszkviselést is. Az egyik legnagyobb problémának pedig azt nevezte, hogy Magyarországon nincsenek világos és tiszta adatok a járvánnyal kapcsolatban. "Nagyjából, saccolgatva beszélnek a szakértők is, mert nem jutnak hozzá a korrekt adatokhoz" - mondta.

Miben más a delta okozta fertőzés?

Az infektológus szerint nincs lényeges különbség a delta variáns által okozott fertőzés tünetei és a többi vírusváltozat által kiváltott panaszok között. A különbséget Pusztai szerint inkább az jelenti, hogy valaki be van-e oltva vagy sem. Ezzel arra utalt, hogy ha az oltottak meg is fertőződnek, jóval ritkábban alakul ki náluk olyan súlyos COVID-19 -betegség, ami miatt kórházi kezelést és lélegeztetést igényelnének.

Pusztai Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy ha minél többen beoltatják magukat az új típusú koronavírus ellen, az megóvhatja az egészségügyet túlterheltségtől. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mikor érhetjük el a negyedik járványhullám csúcsát, úgy fogalmazott a szakember: akkor fogjuk tudni, hogy elértük, ha már túl vagyunk rajta.

"Az oltottak nagyobb eséllyel jutnak ki élve az intenzív osztályról. "

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

A vastagabb, összefüggőbb felhőzet kelet felé tolódik, mögötte többnyire fátyolfelhős, napos idő ígérkezik. Késő délután az Alpokaljára esetleg már besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A magasban zajló melegedés miatt melegfront jellegű hatás tapasztalható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra