Sok a koronavírus-fertőzött a menekültek között

Az orosz-ukrán háború kitörése óta rengeteg menekül érkezett Magyarországra. Sokan közülük megfázásos tünetekkel küzdenek, de egyre több a koronavírus-fertőzött is.

Az elmúlt két hétben sokan menekültek Magyarországra az Ukrajnában dúló háború elől, és valószínűleg még többen jönnek majd. Egyesek akár több száz kilométert is gyalogolnak a hidegben, ezért sokan küzdenek megfázásos tünetekkel, mire ideérnek - derült ki az ATV Híradó riportjából .

egészségügyi ellátásra szoruló menekültet kísérnek
Egészségügyi ellátásra szoruló menekültet kísérnek a Katolikus Karitász munkatársai a barabási művelődési házban kialakított segítségpontnál. Fotó: MTI/Balázs Attila

Egyre több a koronavírusos

A tévéstáb a beregsurányi határátkelőn forgatott. Spányik András ügyeletes orvos szerint nagy problémát jelent, hogy egyre több a koronavírus-fertőzött is a menekültek között. "Tudjuk, hogy Ukrajnában az átoltottság aránya rosszabb, mint Magyarországon, és nem egy olyan emberrel találkozunk, aki tünetes vagy tünetmentes fertőzéssel jön át" - fogalmazott.

Amikor a híradó stábja a határon járt, éppen egy enyhén súlyos állapotban érkezett COVID-os asszonyt kellett kórházba szállítani. Neki oxigénterápiás ellátásra volt szüksége. Ha már negatív lesz a koronavírustesztje, folytathatja majd útját Németország felé.

Így élik meg a menekült gyerekek a háborút A Református Szeretetszolgálat átmeneti menedékszállásán is számos, a háború elől elmenekült család talált ideiglenes otthonra. A gyerekek megértették a döntést, és örülnek, hogy már biztonságban vannak, mindenkinek van azonban valami, ami hiányzik neki otthonról. A szakértő szerint ezeknek a megpróbáltatásoknak komoly hosszú távú következményei lehetnek.

Sokan segítenek

A riport kitért arra is, hogy rengetegen összefogtak már Magyarországon, hogy segíteni tudjanak a menekülteknek. Eddig több tonnányi adomány gyűlt össze. Kárpátalján egyre fogy az élelmiszer, ezért sokan még azt is bevállalják, hogy az általuk összegyűjtött adományt átszállítják ukrajnai magyar lakta területekre.

Egyébként nagyjából óránként hagyják el humanitárius szállítmányok Magyarország területét Ukrajna felé. Leginkább tartós élelmiszereket, kész ételeket, kötszereket és gyógyszereket visznek ki a bajbajutottaknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra