Rusvai: anomális, hogy most is terjed a koronavírus

A növekvő esetszámokra reagálva Rusvai Miklós virológus elmondta, a nyári koronavírus nagyon szokatlan, eddig ugyanis kevésbé volt jelen a vírus a legmelegebb hónapokban, a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan.

Nem nyárra, inkább őszre időzítené Rusvai Miklós virológus a koronavírus elleni védőoltások emlékeztető adagjának beadatását. A szakember az ATV Start című műsorának vendége volt a napokban. A beszélgetésben megjegyezte, furcsállja, hogy idén nyáron emelkedésnek indult az új fertőzöttek száma, a koronavírus nyári terjedése ugyanis eddig nem volt jellemző.

koronavírus, majomhimlő, nyár
A koronavírus nyári terjedése eddig nem volt jellemző. Fotó: Getty Images

A regisztrált eset háromszorosa lehet a valódi szám

A műsorban a majomhimlő terjedéséről is szó esett. Felidézték, hogy az elmúlt másfél hónapban négyezernél is több fertőzöttet regisztráltak. Rusvai szerint azonban a valós adat 12 ezer körüli lehet, csak sokan úgy terjesztik tovább a betegséget, hogy nem is tudnak saját fertőzöttségükről. Ennek oka véleménye szerint az, hogy nem mindig a képeken látható, jellegzetes kiütések jelennek meg a betegeken, hanem akár herpesz- vagy pattanásszerű bőrtünetek is kialakulhatnak, amelyek alapján már jóval nehezebb felismerni a majomhimlőt. A betegség lefolyása szerencsére a legtöbbször igen enyhe, és előfordulhat, hogy egy kis torokfájás is társul hozzá.

Szükséges az oltás?

A virológus arról is beszélt, hogy véleménye szerint Magyarországon is szükség lehet a majomhimlő elleni oltási programra, elsősorban az úgynevezett gócoltásra. Ennek lényege, hogy a regisztrált fertőzött közvetlen környezetét oltják be, hogy ők ne terjeszthessék tovább a betegséget.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)