Meglepő tüneteket mutat a majomhimlő

Mivel új közegben terjed, más tünetekkel is jelentkezik a majomhimlő a korábban ismerthez képest. Dr. Kemenesi Gábor virológus a mutációk kérdése sokkal bonyolultabb, mint a koronavírus esetében.

Immár Európa az epicentruma az Afrikából indult majomhimlőnek, vagyis kontinensünkön regisztrálják a legtöbb megbetegedést: az eddigi 2103 fertőzött 84 százalékát. A WHO szerint ráadásul nyáron, a fesztiválszezonban felgyorsulhat a vírus terjedése. A 24.hu Dr. Kemenesi Gábor virológussal beszélgetett a betegség veszélyeiről és a lehetésges vírusmutációkról. 

Más tünetek jelezhetik, mint amit korábban ismertek

Eddig a majomhimlő a 1970-es felfedezése óta kizárólag Afrikában okozott kisebb-nagyobb járványokat. Az ott dokumentált eseteknél a fertőzés után 5-13 nappal jelentek meg az első tünetek, elsősorban fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, fej- és izomfájdalmak, majd a lázat követően 1-3 napon belül felbukkannak a kiütések. A virológus szerint ugyanakkor az Afrikán kívüli terjedés jelentősen befolyásolja a jelentkező tüneteket is. 

majomhimlő, virológus
Az esetleges mutációkat folyamatosan vizsgálják a szakemberek. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A járványügyi nyomozás szerint Afrikán kívül a vírus elsősorban a férfiak közötti homoszexuális kapcsolat útján terjed. A majomhimlő vírusa pedig a testnedvekkel, és a fekélyről leváló laphámokkal vagy váladékával adható át, vagyis ez a fajta terjedési lánc olyan változást generált, ahol az érintkezés helyétől indulnak a tünetek. Sok esetben a szájban, a nemi szervek és a végbélnyílás környékén alakulnak ki fekélyek, amelyek aztán később csak elszórtan, lokalizálva jelennek meg más bőrfelületen. Kemenesi Gábor azonban kiemeli: mindez semmiképp nem jelenti azt, hogy a majomhimlő a melegek betegsége lenne. Bárki elkaphatja azt, aki fertőzött személlyel kerül akár szoros bőrkontaktusba.

A majomhimlő vírusának mutálódása kapcsán a virológus azt mondta: ez egy természetes folyamat, a kórokozó folyamatosan változik. A SARS-CoV2 kapcsán megtanultuk, hogy egyes változatok komolyabb betegséget, aktívabb terjedést biztosíthatnak, magyarán igencsak aggasztó dologról van szó. A majomhimlő vírusa azonban sokkal bonyolultabb a SARS-énál: nagyobb a genomja, több a génje, ami azt jelenti, sokkal több helyen jelenhet meg változás. Emiatt a virológus szerint rendkívül nehéz és hosszadalmas megállapítani, hogy az egyes mutációk milyen hatással járnak a gyakorlatban. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: