Oltóanyag készült a koronavírus ellen

Egy lehetséges oltóanyagot fejlesztett ki egy amerikai gyógyszergyártó az új típusú koronavírus ellen. Az első adag vakcinát már elküldték tesztelésre. Közben pedig egy kísérleti gyógyszer tesztelése is megkezdődött az egyik fertőzött betegen.

Lehetséges oltóanyagot készített a Moderna Inc. biotechnológiai cég a december óta terjedő koronavírus ellen . Az első ampullákat már elküldték az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID), hogy elkezdődhessenek a kezdeti tesztek.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus-vakcina, koronavírus elleni gyógyszer, klinikai tesztek,
Már több kutatócsoport dolgozik az ellenszer kifejlesztésén. Fotó: Getty Images

Áprilisban indulnak a tesztek

A kutatók az mRNS néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használták, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz. Ez egy természetes megfertőződést utánoz, és erőteljes immunválaszra készteti a szervezetet. Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban - mint a SARS és a MERS - lévő tüskés fehérjét másolja.

Az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 olyan önkéntest vonnak be, akiket még nem fertőzött még meg az új vírus. Az első eredményeket júliusra-augusztusra várják a szakemberek - közölte Anthony Fauci, a NIAID igazgatója. Bár az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Gyógyszerrel is próbálkoznak

Főként időseket és betegeket támad az új koronavírus - olvassa el a részleteket!

Közben elkezdték a Gilead Sciences nevű cég által kifejlesztett vírusellenes szer, a remdesivir első klinikai tesztjét is egy kórházban lévő koronavírus-fertőzött betegen. Az amerikai beteget a Japán partjainál karantén alá helyezett Diamond Princess óceánjáróról szállították haza az Egyesült Államokba. A Nebraskai Egyetem Orvostudományi Kutatóközpontjában végzik a klinikai tesztet.

Kínában egyébként már február első hetében elindult remdesivir-teszt. A folyamatba 70 embert vontak be, a kontrollcsoport placebót kap. A tesztek április végére fejeződnek be, és a kínai hatóságok legkorábban májusra hagyhatják jóvá az ilyen kezelést - ismertette Sibo Csiang, a Sanghaji Fudan Egyetem virológusa.

A december óta terjedő új típusú koronavírus már több mint 80 ezer embert fertőzött meg és 2600-nál is több áldozatot követelt világszerte. A megbetegedések és a halálesetek túlnyomó többsége a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban történt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)