Mégsem a zikavírus okozza a kisfejűséget?

A brazil kisfejűség-járvány eredete továbbra is rejtély. A kutatók egy ideig biztosak voltak benne, hogy a zikavírus okozza a magzatok megbetegedését, de ez nem magyarázza, hogy miért nem tapasztalható ez más országokban, ahol szintén terjed a kórokozó.

Brazíliában mára több mint 1500 megerősített kisfejűségről tudnak. A szomszédos Kolumbiában több mint 12 ezer zikafertőzött terhes nőt regisztráltak, csakhogy ott nincs egyetlen kisfejűségről szóló jelentés sem. Ha tényleg a zikavírus okozza a kisfejűséget, fel kellene bukkannia ott is a nyilvánvaló eseteknek – írja az Index.hu.

A brazil kisfejűség-járvány eredete továbbra is rejtély

A New England Complex Systems Institute (NECSI) kutató szerint a hiányzó esetek megkérdőjelezik a két betegség kapcsolatát. A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban mind a 12 ezer zikatüneteket mutató terhes nőt megvizsgálták március végéig. De egészen május másodikáig nem érkezett jelentés zikás esetekről , akkor azonban négy ilyet jelentettek, ők viszont már nem kerültek be a tanulmányba.

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal tudósai térképeket készítettek a Zika-vírust hordozó szúnyog várható terjedéséről. A térképek segíthetnek feltárni, hogy hol és hogyan lehet a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogfajt elpusztítani, illetve megtalálni. Részletek!

Lehetséges, hogy időre van szükség, mire a vírus megjelenését követően a kisfejűség is felbukkan. De ez csak spekuláció, s az NECSI jelentésének számai nem mutatnak egy irányba. Márcsak azért sem, mert négy kisfejűségben érintett páciens kimaradt a vizsgálatból, ők ugyanis korábban nem mutatták a zika tüneteit.

Azokban az országokban, ahol eddig nem volt kisfejűség, zikavírust viszont jelentettek, a várható megbetegedési ráta 2 kisfejűség 10 ezer vírusfertőzésre, ami Kolumbiában is megállja a helyét, ha a tanulmányból kimaradt négy megbetegedés alapján összesen 60 ezer zikás esetre következtethetünk.

Forrás: Index.hu

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: