"Már több tízezren áteshettek a fertőzésen itthon"

Magyarországon több tízezren lehetnek azok, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen, a tudtuk nélkül estek át a koronavírus-fertőzésen - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Koronavírus: tünetmentesen fertőz a legjobban - kattintson a részletekért!

A szakember szerint sokaknál csak olyan enyhe tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzés miatt, mint a torokkaparás, az enyhe torokfájás vagy a fejfájás. Ezeket a panaszokat azonban sok más tényező is okozhatja, ezért érthető, ha a betegek nem gondolnak egyből a COVID-19-re. Ennek ellenére viszont ezek a fertőzöttek is továbbadhatják a kórt - nem véletlen, hogy a legtöbb zárt térben kötelezővé teszik a maszk viselését.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus tünetmentes fertőzöttek, koronavírus terjedése, koronavírus operatív törzs, COVID-19
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus tünetmentes fertőzöttek, koronavírus terjedése, koronavírus operatív törzs, COVID-19

Nagyobb bajt is okozhat

Az új típusú koronavírus okozta betegségnek azonban van egy agresszívebb formája is, amely során a kórokozó már a tüdőt, a szívet, az agyat és a vesét is megtámadhatja. Ebben az esetben akár agyvérzés is bekövetkezhet, de művi lélegeztetés vagy dialíziskezelés is szükségessé válhat az érintetteknél - ismertette az infektológus.

A szakember kiemelte továbbá, hogy Magyarországon már jó ideje folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma - ami jelenleg 1311 -, azonban ehhez képest még mindig sokan, több mint 400-an szorulnak kórházi kezelésre. Ezt azzal indokolta, hogy a betegség súlyosabb formája hosszú lefolyású. “Van olyan betegünk, akit már 4 hete kezelünk a kórházunkban” - közölte.

Enyhítések Budapesten

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a koronavírus elleni védekezés második szakaszában lehetőség nyílt arra, hogy vidék után a fővárosban is fokozatosan enyhítsék a korábban bevezetett korlátozásokat. Így holnaptól megnyithatják az éttermek, a kávézók és cukrászdák belső tereit is, valamint újra látogathatók lesznek a budapesti játszóterek, szálláshelyek, illetve a szabadtéri mozik és színpadok is. Emellett péntektől már nézők részvételével is megtarthatják a szabadtéri sporteseményeket.

A színházak, mozik és stadionok látogatóinál nem mérnek majd testhőmérsékletet, ezért mindenkit arra kérnek, hogy csak akkor vegyen részt ezeken a rendezvényeken, ha egészséges - figyelmeztetett Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. Mint mondta, a koronavírus-járványnak még nincs vége, ezért a távolságtartásra különösen figyelni kell ezeken a helyszíneken. A szabályszegőket a szervezők kitilthatják az adott rendezvényről.

Hogyan kéne újragondolni a világot a járvány után? Erre a kérdésre keresi a választ társportálunk, az nlc.hu egyik cikke is. Kattintson ide és olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció