Koronavírus: veszélyes lehet a tömeges ünneplés

Az augusztus 20-ai tömeges ünneplés hatása nagyjából 10 nappal később, szeptember elején fog látszani. Onnantól lépcsőzetes emelkedés lesz, október elejére pedig már jelentősen felfut majd a koronavírus-járvány negyedik hulláma - véli egy hazai szakértő.

Kíváncsi, mit kér a lakosságtól az orvosi kamara a 4. hullám küszöbén? Kattintson ide!

A járványügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy szeptember-október környékén kirobban a koronavírus-járvány negyedik hulláma - mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában Rusvai Miklós virológus. A szakember úgy fogalmazott, Magyarországra nézve is figyelmeztető jel lehet az, ami Izraelben és Nagy-Britanniában történik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
10 nap múlva látjuk majd a tömegrendezvények következményét. Fotó: illusztráció, Getty Images

Sok fertőzött lesz, de kevesen betegednek meg

A szakember rámutatott arra, hogy nagyon fontos különbséget tenni a fertőzöttek és a betegek között: az oltottak is megfertőződhetnek, de jellemzően nem betegednek meg - a védőoltásnak tulajdonképpen ez a célja. A megfertőződő oltottak így tehát csak a fertőződési statisztikát rontják majd, a kórházakra azonban ők nem helyeznek plusz nyomást - magyarázta Rusvai. Arról is beszélt, hogy Izraelben 67 százalék körüli a teljesen beoltottak aránya, most mégis magas a fertőzöttség, a betegek száma azonban nem ugrott meg olyan jelentősen, sőt: a súlyos COVID-19 -es betegek szinte kizárólag az oltatlanok csoportjából kerülnek ki.

Lesz még böjtje a tömeges ünneplésnek

A rádióbeszélgetésben arra is kitértek, hogy körülöttünk már szinte mindenütt erősen romlik a helyzet, nálunk azonban még nem emelkedtek meg nagymértékben a számok. Ennek Rusvai elmélete szerint az lehet az oka, hogy az ingázó vendégmunkások és a külföldi turisták jelenlegi, alacsony száma miatt nincs akkora kockázata a koronavírus behurcolásának. A tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt azonban jelentős felfutás várható majd a fertőzöttek számában.

Megtelhet a főváros turistákkal az ünnepi hétvégén, de utána is fontos cél marad Budapest idegenforgalmának fellendítése. A szakemberek mindeközben a koronavírus-járvány újabb hullámának berobbanásától tartanak a tömegrendezvény kapcsán. Olvassa el a részleteket!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: