Koronavírus: új antivirális szert tesztelnek itthon

Egy nemzetközi szintű klinikai teszt vizsgálja, hogy egy új, szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény valóban csökkenti-e a COVID-19-betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban diagnosztizált betegek körében. A vizsgálathoz Semmelweis Egyetem is csatlakozott.

Kiderült, ezért terjed ilyen gyorsan a delta variáns.

Nemzetközi vizsgálat indult azzal a céllal, hogy igazolni tudják egy új, koronavírusos betegeknek adható, ám még vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságát. A vizsgálat itthon a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik majd dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével - olvasható az egyetem közleményében . Mint írták, ez a klinikai vizsgálat azt értékeli majd, hogy a szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát azoknál a betegeknél, akiknél nemrégiben diagnosztizálták a COVID-19 -et, a tünetek súlyosbodásának kockázata pedig alacsony vagy fokozott mértékű.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Önkéntes jelentkezőket várnak a klinikai teszthez. Fotó: illusztráció, Getty Images

Önkéntes jelentkezőket várnak

Bár a koronavírus-járvány legrosszabb része már remélhetőleg mögöttünk van, még mindig napi több százezer új esetet jelentenek világszerte. Ezért nagyon fontos, hogy további előrelépéseket érjünk el nemcsak a megelőzés, hanem a COVID-19 kezelésének kapcsán is - áll a klinikai teszt hivatalos tájékoztatójában . A felhívásban rámutatnak arra is, hogy jelenleg nincs jóváhagyott orális kezelés a koronavírus-fertőzésre, ezért a vizsgálatban résztvevők hozzájárulnak a járvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítésekhez.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Részlet a felhívásból. Forrás: semmelweis.hu

Több feltételnek is meg kell felelni

A vizsgálatban való részvétel egyik feltétele a nagykorúság, tehát kizárólag 18 éven felüliek jelentkezését várják. A megfelelő alanynak:

  • az elmúlt 5 napban lett pozitív a koronavírustesztje, és ez korábban még nem fordult elő,

  • nemrégiben jelentkeztek a koronavírus-fertőzésre utaló tünetei,

  • és nincsenek olyan tervei, hogy a közeljövőben beoltatná magát.

A Semmelweis Egyetemen automatikusan felajánlják majd a következő időszakban a vizsgálatban való részvételt azoknak, akik megfelelnek a fenti és még egy sor további kritériumnak.

Azt írták, mint minden klinikai vizsgálat során, a betegek most is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, a szakemberek tehát napról napra nyomon követik majd az alanyok egészségügyi állapotát. A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján - közölték.

Kutatások igazolják, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett várandós nőknél jelentősen megnő a koraszülés kockázata, ezért nekik különösen ajánlott az oltás.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: