Koronavírus: rengeteg oltott fog ilyen levelet kapni

A koronavírus erőteljesen terjed Magyarországon, és sokakat megbetegít. A korábban kapott védőoltások hatása néhány hónap elteltével gyengül, ezért megerősítő oltásra van szükség, amely újból magas szintre emeli a COVID-19 védettséget - figyelmeztet levelében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Olvasói jelzések alapján azt írta a napokban a hvg.hu, hogy a NEAK levelet küld a kétszer oltottaknak, amelyben arra kéri a címzetteket, hogy adassák az új típusú koronavírus elleni védőoltás harmadik, megerősítő adagját is. Ilyen levelet a HáziPatika.com munkatársai is kaptak. Ez áll benne:

"Tisztelt Hölgyem/Uram!

A koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon is zajlik. A vírus erőteljesen terjed, és sokakat megbetegít. Fontos tudni, hogy a korábban kapott védőoltások hatása néhány hónap elteltével gyengül.

Nyilvántartásunk szerint Ön még nem igényelte a 3. megerősítő oltást. Saját maga és családtagjai egészségének védelme érdekében arra kérjük, hogy ezt tegye meg! A megerősítő oltás újból magas szintre emeli a védettséget."

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag

Meghosszabbították az oltási akciót

Koronavírus: egyre közelebb van hozzánk az omikron.

A levélben azt is megemlítik, hogy a COVID-19 elleni oltás harmadik adagjának beadatására többféle lehetőségünk is van. "Az oltási akció keretében december 12-ig előzetes időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni az oltást a kórházi oltópontok valamelyikén reggel 7 és este 19 óra között. A vakcina beadása ebben az esetben érkezési sorrendben történik" - írták.

A kórházi oltópontok listája ezen az oldalon található, előzetes időpontfoglalásra pedig továbbra is lehetőségünk van itt. "Arra kérjük, éljen a megerősítő oltás lehetőségével! A vakcina életet ment" - zárta levelét az alapkezelő.

Így áll a hazai átoltottság

Eddig egyébként 6,15 millió személyt oltottak be Magyarországon a koronavírus ellen. 5,86 millióan a második dózist, több mint 2,76 millióan pedig már az ismétlő oltást is megkapták. Az oltási akcióban pedig eddig összesen 1 millió 139 ezren kaptak oltást. Közülük 931 ezren már a megerősítő harmadik oltást kérték, de 135 ezer, eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy beadatja magának az első adagot.

A koronavírus elleni emlékeztető oltás felvételét sürgeti az Egyesült Államokban a CDC. Nem véletlenül: szakemberek a járványügyi helyzet súlyosbodásának lehetőségétől tartanak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció