Koronavírus: nagy előrelépést jelenthet ez a teszt

Egy új típusú koronavírus-tesztet fejlesztettek ki, amely laboratóriumi vizsgálat nélkül, mindössze 20 perc alatt mutatja ki az eredményt. A módszer tesztelése csütörtökön kezdődött Nagy-Britanniában.

Az új teszt a szájból vett minta alapján, minden eddiginél gyorsabban állapítja meg, hogy a vizsgált személy fertőzött-e koronavírussal vagy sem. Az újfajta szűrési módszer hat hétig tartó, négyezer emberre kiterjedő próbája a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

Ebben más, mint az eddigi tesztek

Koronavírus: nincs 100 százalék hatékonyságú teszt - kattintson a részletekért!

A koronavírus-szűrés jelenleg alkalmazott módszerével a mintákat laboratóriumokba kell küldeni, majd többórás vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a páciens fertőzött-e. A vizsgálatnak alávetett emberek pedig rendszerint csak napokkal később tudják meg az eredményt. A most kipróbálandó új szűrési módszer éppen a gyorsasága miatt érdekes, hiszen gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény. Ha ez a szűrési eljárás sikeresnek bizonyul, akkor Nagy-Britanniában a lehető leggyorsabban elkezdik országos szinten ezt alkalmazni a teszteléshez.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt, koronavírus antitest
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt, koronavírus antitest

Tömeges antitestszűrésbe kezdenek

A brit kormány egyébként már több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik. Az antitestszűrés célja, hogy megállapítsa, ki esett már át koronavírus-fertőzésen - akár úgy, hogy erről nem is volt tudomása. Az Egyesült Királyság eddig 252 ezer igazolt esetről tud, a koronavírus-járvány brit áldozatainak száma pedig már a 36 ezret is meghaladta.

Egy szűkebb létszámú mintán elvégzett antitestvizsgálat a londoni lakosság 17 százalékánál, a Londonon kívüli országrészek lakosságának pedig 5 százalékánál mutatta ki az új koronavírus jelenléte esetén termelődő antitesteket, vagyis Nagy-Britannia egészében és a brit fővárosban - amely kezdettől a brit járvány góca - a népesség eddig ilyen arányokban eshetett át koronavírus-fertőzésen.

Ezek azonban csak egy-egy lakossági mintára kiterjedő vizsgálat eredményei. Ahhoz, hogy a lakosság országos szinten megtudhassa, átesett-e már a koronavírus-fertőzésen, nagyobb kiterjedésű vizsgálatra van szükség.

Olaszországban is az eddig igazoltnál korábban jelen volt a koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő