Koronavírus: mégis elkaphatja a magzat az anyaméhben?

Bár több olyan esetről is beszámoltak, mikor egy újszülöttnek lett pozitív a koronavírus-tesztje, az orvosok mindig arra a következtetésre jutottak, hogy a babák a szülés alatt vagy után fertőződtek meg. Egy kanadai nőnél azonban szinte biztosak benne, hogy még várandóssága alatt adta át a vírust magzatának.

Bár az már korán kiderült az új koronavírusról, hogy a terhes nők és kisgyermekek sem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba, kutatók azért vizsgálták, hogyan hat afertőzésa várandósságra, születésre. Mint a Házipatika.com is beszámolt róla, márciusban két tanulmányban is foglalkoztak azzal, vajon a magzat a méhben elkaphatja-e a SARS-CoV-2 vírust egy COVID-beteg anyától. Mindkét esetben arra jutottak a kutatók, hogy erre nem látnak esélyt, a megfigyeltek anyukák ugyanis mindannyian egészséges babáknak adtak életet.

A kismamák általában a szülésig izgulnak a legjobban, ám egy New York-i nő számára gyermeke világra jötte után kezdődött az igazi aggódás. Korábbi cikkünkben elolvashatja, miért kellett attól rettegnie, hogy megfertőzi családját a COVID-19-cel.

Néhány napja azonban a Canadian Medical Association Journal című szakmai folyóiratban - melyet a WebMD szemlézett - egy olyan esetről számoltak be, amikor az újszülöttnél pozitív eredményt hozott a PCR-teszt. Az édesanyánál már korábban diagnosztizálták a COVID-19 megbetegedést, tünetei is voltak: csökkent étvágy, végtagfájdalmak, száraz köhögés, kimerültség és 38,8 fokos láza. Lélegeztetésre szerencsére nem volt szüksége, de az orvosok a biztonság kedvéért sürgősségi császármetszést hajtottak végre.

Azt egyelőre nem tudták bebizonyítani, hogyan jutott át a koronavírus az anyaméhbe. Fotó: Getty Images
Azt egyelőre nem tudták bebizonyítani, hogyan jutott át a koronavírus az anyaméhbe. Fotó: Getty Images

A 36. héten született kisfiúnál minden életjel megfelelő volt, gond nélkül felsírt és lélegzett önállóan. De a torok- és garatmintából elvégzett koronavírus-tesztje pozitív lett születése napján, másnap és 7 nappal később is. Egyértelműen megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal, ám a COVID-19 tüneteit nem mutatta.

A méhlepénybe is bejuthatott a koronavírus

Az orvosi csapat nem talált arra konkrét bizonyítékot, hogy az újszülött az anyaméhben fertőződött meg, de több körülményből is erre következtettek. Dr. Prakesh Shah, a torontói Mount Sinai Kórház orvosa elmondta, hogy a méhlepény vizsgálata során gyulladást mutattak ki a szövetekben, ami vírusos fertőzésre utalt. Ráadásul mivel a baba császármetszéssel jött világra, nem ment végig a szülőcsatornán, ahol nagyobb eséllyel találkozhatott volna a koronavírussal. A műtőben is a szokásosnál is fokozottabb védőintézkedéseket tettek meg a járvány miatt, ezért kicsi a valószínűsége, hogy a születés után kapta volna el a SARS-CoV-2 vírust.

Mindezek alapján azt gyanítják, hogy a magzat a placenta vagy magzatvíz közvetítésével fertőződött meg. Azonban tanulmányukban igyekeznek megnyugtatni minden várandóst, hogy az édesanyáról újszülöttre szálló fertőzés esélye továbbra is nagyon alacsony. Véleményük szerint ennek ellenére fontos lenne, hogy a szülészeti osztályokon bevezessék a csecsemők COVID-tesztelését, hogy az ápolók, orvosok tisztában lehessenek az esetleges kockázatokkal.

A kisgyerekes szülők most a szokásosnál is gyakrabban takarítják, tisztítják a gyermekek játékait, de ez nem mindig könnyű feladat. Hogyan lehet például sok száz Lego-kockát egyszerűen fertőtleníteni? Egy anyuka igazán remek megoldást talált erre a problémára, amit az nlc.hu fedezett fel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció