Koronavírus: már több mint 5,36 millió áldozatot szedett

Eddig 275,48 millió embert fertőzött meg és több mint 5,36 millió életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Közben viszont a beadott védőoltások száma már a 8,73 milliárdot is meghaladta - derült ki a Johns Hopkins Egyetem és Kórház kedd délelőtti összesítéséből.

A friss adatok szerint a legtöbb koronavírus-fertőzöttet és áldozatot továbbra is az Egyesült Államokban tartják számon: az amerikaiak már 51,1 millió igazolt esetről és csaknem 808 ezer halottról tudnak. A második legtöbb eset pedig az indiaiaknál van: India 34,75 millió beteget és 478 ezer áldozatot jelentett eddig.

Le kell számolni azzal a korábbi vélekedéssel, hogy az omikron a vírus enyhébb változata.

Brazília már 22,21 millió igazolt esetről és majdnem 618 ezer elhunytról, az Egyesült Királyság 11,51 millió koronavírus-fertőzöttről és csaknem 148 ezer áldozatról, míg Oroszország 10 millió megbetegedésről és 292 ezer áldozatról adott hírt kedd délelőttig. Közben Törökországban a fertőzöttek száma már a 9,2 millióhoz közelít, a haláleseteké pedig a 80 600-hoz közelít.

Hasonlóan aggasztó a helyzet Franciaországban - ahol 8,74 millió megbetegedésről és 122 700 halottról tudnak -, Németországban - 6,83 millió regisztrált esettel és mintegy 108 800 áldozattal -, valamint Iránban is. Ez utóbbi országban már 6,17 millió embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, és 131 ezren vesztették életüket a COVID-19-hez köthetően. A járvány által leginkább sújtott országok között a tizedik helyen jelenleg Spanyolország áll, 5,53 millió regisztrált esettel és majdnem 88 800 áldozattal.

Egy friss kutatás szerint az omikron variáns sokkal gyorsabban fertőzi meg a légúti szöveteket, mint a koronavírus korábbi formái. Ez megmagyarázhatja, miért terjed világszerte ilyen szélsebes ütemben ez a vírusváltozat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció