Koronavírus: már több mint 5,36 millió áldozatot szedett

Eddig 275,48 millió embert fertőzött meg és több mint 5,36 millió életet követelt világszerte az új típusú koronavírus. Közben viszont a beadott védőoltások száma már a 8,73 milliárdot is meghaladta - derült ki a Johns Hopkins Egyetem és Kórház kedd délelőtti összesítéséből.

A friss adatok szerint a legtöbb koronavírus-fertőzöttet és áldozatot továbbra is az Egyesült Államokban tartják számon: az amerikaiak már 51,1 millió igazolt esetről és csaknem 808 ezer halottról tudnak. A második legtöbb eset pedig az indiaiaknál van: India 34,75 millió beteget és 478 ezer áldozatot jelentett eddig.

Le kell számolni azzal a korábbi vélekedéssel, hogy az omikron a vírus enyhébb változata.

Brazília már 22,21 millió igazolt esetről és majdnem 618 ezer elhunytról, az Egyesült Királyság 11,51 millió koronavírus-fertőzöttről és csaknem 148 ezer áldozatról, míg Oroszország 10 millió megbetegedésről és 292 ezer áldozatról adott hírt kedd délelőttig. Közben Törökországban a fertőzöttek száma már a 9,2 millióhoz közelít, a haláleseteké pedig a 80 600-hoz közelít.

Hasonlóan aggasztó a helyzet Franciaországban - ahol 8,74 millió megbetegedésről és 122 700 halottról tudnak -, Németországban - 6,83 millió regisztrált esettel és mintegy 108 800 áldozattal -, valamint Iránban is. Ez utóbbi országban már 6,17 millió embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, és 131 ezren vesztették életüket a COVID-19-hez köthetően. A járvány által leginkább sújtott országok között a tizedik helyen jelenleg Spanyolország áll, 5,53 millió regisztrált esettel és majdnem 88 800 áldozattal.

Egy friss kutatás szerint az omikron variáns sokkal gyorsabban fertőzi meg a légúti szöveteket, mint a koronavírus korábbi formái. Ez megmagyarázhatja, miért terjed világszerte ilyen szélsebes ütemben ez a vírusváltozat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)