Koronavírus: Magyarországon nem lesz áruhiány

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését. Közben Schanda Tamás, az ITM államtitkára megerősítette: Magyarországon nincs, és nem is lesz áruhiány.

15 centrumban készülnek védőmaszkok

A minisztérium textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akiknek nem kell tömegközlekedési eszközöket igénybe venniük ahhoz, hogy eljussanak varrni a tanműhelyekbe.

Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrum már megnyitotta tanműhelyeit erre a célra. Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása.

Koronavírus: a járvány kevésbé ismert veszélye Miközben a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében kiemelten fontos a másokkal való érintkezések minimalizálása, addig szakértők szerint legalább ennyire lényeges az is, hogy ez ne jelentse egyben a társas kapcsolatok elvesztését. Ez utóbbiakra ugyanis nagyobb szükség van ma, mint bármikor. Részletek itt.

Segítség az időseknek

Az összefogás jegyében a minisztérium felkarolta és a fenntartásában lévő szakképzési intézmények figyelmébe ajánlotta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kezdeményezését. A javaslat szerint az intézmények felkeresik azokat a nyugdíjas kollégákat, akiknek fokozott veszélyeztetettségük miatt nem tanácsos otthonról kimozdulniuk. Felmérik, mennyire van szükségük segítségre, és ha úgy ítélik meg, akár a rendelkezésükre álló szolgálati járművek használatával, elvégzik helyettük a bevásárlást vagy gyógyszerkiváltást.

Idős járókelővel beszélget egy rendőr az egri Zalár József utcában a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án
Idős járókelővel beszélget egy rendőr az egri Zalár József utcában a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden olyan kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely erősíti a járvány elleni védekezést, és segíti a kockázatoknak jobban kitett idősek helyzetének javítását.

ITM-államtitkár: Magyarországon nincs és nem is lesz áruhiány

Közben Schanda Tamás, az ITM államtitkára vasárnap este, az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány ellenére nincs áruhiány, és ez a következő hónapokban is így lesz. Mint hangsúlyozta, az elmúlt hetekben egyes boltokban valóban lehetett látni üres polcokat, de ez csak azért volt, mert sokan "bespájzoltak", a szokásos mennyiség sokszorosát vásárolták meg. A fuvarozók, kereskedők megfeszített munkájának köszönhetően azonban sikerült pótolni ezt az árumennyiséget. Ebben a szektorban egyébként az ellátás biztonsága érdekében egyszerűsödtek bizonyos rendelkezések, így például a házhoz szállítás és a foglalkoztatás, az új munkaerő felvételének szabályai.

Csak akkor használjuk a közösségi közlekedést, ha nagyon szükséges

A kijárási korlátozással összhangban módosulnak a helyközi közlekedési menetrendek. A helyközi közszolgáltatók hétköznap a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint közlekednek, szombaton és vasárnap pedig a szokásos hétvégi közlekedési rend lesz életben.

Az államtitkár ismét leszögezte: mindenki csak akkor használja a közösségi közlekedést, amikor feltétlenül szükséges, például munkába járáshoz. Az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben, a MÁV, a GYSEV és a Volán járatain, és a kormány arra kéri a polgármestereket, hogy a helyi közlekedésben is biztosítsanak hasonló kedvezményeket.

Elhagyott kísértetvárosnak tűnik Budapest felülről - az nlc.hu cikkében megnézheti, hogyan fest a koronavírus-járvány idején a magyar főváros.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: