Koronavírus: leállhat a fővárosi tömegközlekedés

Amennyiben kötelezővé teszik a fővárosi önkormányzat cégei körében a dolgozók koronavírus elleni oltását, az akár budapesti tömegközlekedés leállását is eredményezheti a szakszervezetek szerint.

A szakszervezetek szerint leállhat a budapesti tömegközlekedés, ha kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás - hangzott el az RTL Klub Híradójának egyik riportjában. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének becslése szerint a BKV-s dolgozók körülbelül 40 százaléka oltatlan, ezért azt kérték a fővárosi önkormányzattól, hogy ne tegyék kötelezővé a védőoltást.

A szomszédban már alig bírják a nyomást a kórházak.

"Mérnöktől kezdve járművezetőn át karbantartóig mindenféle munkakörben van olyan, aki nem hajlandó magát beoltatni. A másik lényeges dolog pedig az, hogy a BKV-t a működés szempontjából úgy kell elképzelni, mint egy régi, hagyományos órát, ami tele van fogaskerekekkel. Na most, ha valamelyik fogaskereket kiszedem, az összes többi sem tud működni" - fogalmazott Gulyás Attila, az érdekképviselet elnöke.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Maszkot viselő utas egy trolibuszon Budapesten. Fotó: MTI/Mónus Márton

25 ezer embert érintene a szabály

A riportban arról is szót ejtettek, hogy a főváros cégeinél összesen körülbelül 25 ezer ember dolgozik, és az őket képviselő 15 szakszervezet egységesen azt javasolta a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy ne vezessék be a kötelező oltást. Ezt egyébként a kormány múlt heti döntése alapján írhatnák elő a munkáltatók.

Még nincs végleges döntés

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint bár végleges döntést még nem hoztak a kérdésben, a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések alapján valószínű, hogy egyelőre nem lesz kötelező a koronavírus -oltás a főváros önkormányzati intézményeinél. "Abban maradtunk a szakszervezetekkel - hiszen nekik is céljuk, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság -, hogy közös kommunikációs kampányt szeretnénk indítani a cégeken belül" - nyilatkozta az RTL-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Egyébként a tapasztalatok szerint az önkormányzatok és a versenyszféra szereplői is inkább kivárnak, csak néhány helyen született már döntés. Budapesten például a XII. és a XVI. kerületben úgy határoztak, hogy bevezetik a kötelező oltást, míg Újpesten, illetve Debrecenben és Székesfehérváron az ellenkezőjéről döntöttek. A tévécsatorna információi szerint a versenyszféra legnagyobb foglalkoztatói közül még egy sem tette kötelezővé alkalmazottainak a COVID-19 elleni védőoltást. Két nagy élelmiszerüzlet-lánc nemleges döntést hozott, egy harmadikról pedig úgy tudják, még gondolkodik.

Minimális a veszélye, hogy a labdarúgók a futballpályán adják át egymásnak az új típusú koronavírust . A fertőzés szempontjából releváns testi kontaktusok ugyanis ritkák a játék során, és rövid ideig tartanak - derült ki egy friss elemzésből.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: