Koronavírus: korlátozzák a hamis híreket

A WHO-főigazgató szerint a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani, nincs szükség a nemzetközi kereskedelmet és utazásokat megbolygató intézkedésekre.

Ha megteszik a megfelelő erőfeszítéseket az új koronavírus gócpontja környékén Kínában, akkor afertőzésterjedése más térségekbe minimális mértékű és gyorsaságú lesz, ezáltal a járványt ellenőrzés alatt lehet tartani - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben a szervezet végrehajtó testülete előtt.

Hazahozták a Kínában rekedt magyarokat. Egészségi állapotuk kielégítő. Részletek cikkünkben!

A WHO vezetője szerint nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek feleslegesen megbolygatják a nemzetközi kereskedelmet és az utazásokat. A szervezet arra biztat minden országot, hogy csak bizonyítékokon alapuló és következetes lépéseket tegyenek.

koronavírus, mti, vuhan
Védőruha-fertőtlenítés Vuhanban - sok múlik most Kínán. MTI/AP/Chinatopix

Tedrosz elmondta: nagyon fontos a szóbeszédek és a félretájékoztatás elleni fellépés, ezért együttműködnek a Google internetes keresőrendszerrel annak érdekében, hogy a koronavírus témájában indított kereséseknél a WHO által közölt információk jelenjenek meg először. Több közösségimédia-platform, például a Twitter, a Facebook, a Tencent és a TikTok is lépéseket tett azzal a céllal, hogy korlátozzák a hamis információk terjedését a vírussal és a járvánnyal kapcsolatban.

Már 23 érintett ország

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhan városában. Tedrosz hétfői tájékoztatása szerint mára 23 országra terjedt át a betegség. A több mint 17 ezer fertőzött túlnyomó többségét Kínában regisztrálták, Kínán kívül csak 151 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 360 felett van, egyetlen haláleset történt Kínán kívül.

Hetekig eltussolták az új koronavírus létezését - állítja a The New York Times tényfeltáró cikke. A szakértők szerint e késlekedés miatt már tavaly év végén esélytelenné vált, hogy kontrollálni tudják a vírust. Kattintson a részletekért!

A járvány kezdete óta számtalan megtévesztő rémhír és összeesküvés-elmélet ütötte fel a fejét az interneten az új koronavírussal kapcsolatban. A WHO igyekszik azonosítani és felszámolni azokat a leggyorsabban terjedő rémhíreket, amelyek akár egészségügyi károkat is okozhatnak, amennyiben alaptalan óvintézkedéseket és hamis gyógymódokat javasolnak. Az ENSZ szakosított szervezete komoly erőfeszítéseket tesz például a közösségi médiában működtetett csatornáin is annak érdekében, hogy bizonyítékokkal alátámasztva megcáfolja ezeket a hamis híreket a vírussal kapcsolatban.

A WHO saját rendszerén is változtatna

Tedrosz utalt arra is, hogy túlságosan leegyszerűsített és korlátozó a jelenlegi, csak két elemből álló riasztási rendszerük, amely előfordul, hogy "nem felel meg a célnak". "Van egy zöld jelzésünk és egy vörös jelzésünk, a kettő között pedig semmi" - mondta a WHO-főigazgató, hozzátéve, hogy a szervezet fontolgatja, hogy bevezet egy "köztes riasztási szintet" is.

A WHO múlt csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt. Bár a szervezet akkor is kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, számos ország azóta elővigyázatosságból úgy döntött, átmenetileg nem engedi be a Kínából érkező repülőjáratokat. A WHO végrehajtó testülete hétfőn kezdte meg hatnapos tanácskozását. Kedden rendkívüli megbeszélést folytatnak az új koronavírusról.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció