Koronavírus: kevésbé félnek a diákok, mint tavaly

Ma már jóval kevésbé aggódnak a koronavírus-járvány miatt a magyar egyetemisták, mint tavaly novemberben. A maszk megelőző hatásában továbbra is bíznak, minden más korlátozást azonban jellemzően túlzónak tartanak - derült ki egy felsőoktatási intézmény felméréséből.

Az elmúlt másfél év után úgy tűnik, az egyetemisták már hozzászoktak a veszélyhez, és ma már sokkal kevésbé tartanak a koronavírus-járványtól - derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem kutatásából, amelyről az InfoStart számolt be. Megkeresésükre Szántó Richárd, az intézmény alapképzésekért felelős dékánja elmondta, az egyetemisták koronavírussal kapcsolatos félelmeit vizsgáló új kutatásba 400 alap- és mesterszakos hallgatójukat vonták be, akiket kérdőíven keresztül kérdeztek ki.

Magyarországon is egyre több iskolában kell intézkedéseket hozni a koronavírus terjedése miatt. Az érintett intézmények számát 270-re saccolják, pontos adatokat azonban nehéz úgy mondani, hogy tesztelés és kontaktkutatás továbbra sincs.

Már nem félnek annyira a megfertőződéstől

Az eredményekből kiderült, hogy az egyetemisták többsége úgy véli, hogy csak nagyon kevesen fognak megfertőződni az új típusú koronavírussal. "Ez azért eléggé éles kontrasztban van azzal, amit egy éve novemberben mértünk, amikor igen magas volt a kockázatészlelés és az aggodalom szintje. Egyetlen, ami megmaradt, érdekes módon, hogy azt gondolják, ha mégis elkapnák, akkor azért az súlyos lehet. Ez nem változott" - ismertette a részleteket Szántó Richárd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Jóval kevésbé aggódnak a járvány miatt a magyar egyetemisták, mint tavaly.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Bíznak az oltásban és a maszkban

A COVID-19 elleni védőoltásokkal szemben a hallgatók közel sem annyira tartózkodóak, mint a magyar lakosság egésze. Az egyetemistáknak ugyanis csak néhány százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelenleg itthon elérhető hatféle koronavírus-vakcina közül egyiket sem fogadná el. A diákok körében egyébként a Pfizer és a Moderna vakcinái a legnépszerűbbek.

"Elég sokan voltak, akik fenntartásokkal kezelték a korlátozó intézkedéseket egy évvel ezelőtt. Szkeptikusak voltak ezekkel szemben, és ez nagyon nem változott az egy év alatt. Továbbra is többen vannak azok, akik bármilyen korlátozást túlzónak tartanak, ami, ugye, azért érdekes, mert jelenleg nagyon kevés, vagy legalábbis tavaly novemberhez képest nagyon kevés korlátozó intézkedés van érvényben" - magyarázta Szántó Richárd.

A hallgatók körében végzett felmérés a maszkviselésre is kitért. A válaszok alapján elmondható, hogy bár jelenleg sokkal kevesebb helyen kötelező maszkot hordani, mint tavaly novemberben, a hallgatók többsége továbbra is bízik a maszk megelőző hatásában. Ahogy korábban megírtuk, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségének friss megelőző javaslatai között is kiemelt helyen szerepel, hogy rendezvényeken, zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön nagy szükség lenne ismét az általános maszkviselésre.

Nagyjából 140 pedagógus vesztette eddig életét Magyarországon a koronavírus-fertőzéshez köthetően.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: