Koronavírus: karácsonyfát kapnak az először oltakozók

Kiültethető karácsonyfát adnak a Budapesti Szent Ferenc Kórházban azoknak, akik az oltási akcióhét során az első koronavírus elleni oltásért keresik fel az intézményt.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer-BioNTech-vakcina alkalmazásának kiterjesztését az 5-11 éves korosztályra.

A "Gyökeresen megváltoztatjuk karácsonyát" szlogennel indított kampány célja motiválni azokat, akik még nem kérték az oltást. Az intézmény vezetőség úgy döntött, hogy az adományba kapott ötszáz földlabdás, 40-60 centiméteres fenyőt az oltási kampányhéten az első oltásra jelentkezők között osztják ki. Az érintettek a fát a második oltáskor kapják majd meg.

A Szent Ferenc kórházban karácsonyfát kapnak, akik először oltatják be magukat COVID-19 ellen
A Szent Ferenc kórházban karácsonyfát kapnak, akik először oltatják be magukat COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

"Egyházi kórházként szeretnénk, hogy a családok ezen az ünnepen együtt lehessenek, és egészségben és biztonságban találkozhassanak. Hisszük, hogy egy ilyen gesztussal mind többen megértik: döntésük saját életükön kívül a családjukra, szeretteikre is kihat" - fogalmazott az akció kapcsán dr. Toldy-Schedel Emil kórházigazgató.

"Látjuk, hogy még mindig túl sokan utasítják el az oltást, igaz, egyre többen már bizonytalanok, de még mindig nem mennek el. Talán egy kis lökést adhatunk ezzel az egyszerre praktikus, de mindenek előtt szimbolikus ajándékkal. Az országos oltási kampányhét legfontosabb célja, hogy az a négymillió ember is beoltassa magát, aki eddig egyszer sem tette meg. És látjuk, hogy ebből a csoportból még mindig kevesen jönnek, hiába adtunk meg ehhez minden muníciót: oltóanyagot, információt, szakmai támogatást. Úgy gondoljuk, ez a kis gesztus mind többeket ráébreszt majd, hogy a szeretteik, a családjuk iránti felelősség miatt is fontos a maguk védelme" - tette hozzá.

Mindeddig több mint 28 millió adag vakcina érkezett Magyarországra, amiből 10 millió adag jelenleg is elérhető, köztük öt különböző gyártó oltóanyaga.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)