Koronavírus: így indul újra az élet a fővárosban

Vasárnap éjfélkor megszűnik a kijárási korlátozás Budapesten is - jelentette be szombat délután Gyulás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztelevízió adásában.

Szombat reggelig 3473 személynél azonosítottak koronavírus-fertőzés Magyarországon. Részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, a döntésről először Orbán Viktor miniszterelnök tett közzé információkat saját Facebook-oldalán, majd ezt követően Gulyás Gergely árult el részleteket a hétfőtől érvényes fővárosi változások kapcsán. Mint elmondta, Budapesten az elmúlt napokban sokkal többen gyógyultak ki az új típusú koronavírus-fertőzésből, mint ahányan megbetegedtek, így bár a legtöbb fertőzött továbbra is a fővárosban van, az aktív fertőzöttek száma azonban csökkent.

Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás
Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás. Fotó: illusztráció, Getty Images

Hétfőtől - a közös háztartásban élők kivételével - mindenki köteles megtartani a 1,5 méteres védőtávolságot egymástól, továbbá az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön utazva kötelező a maszkviselés is. Az alapvető óvintézkedések betartása mellett ugyanakkor immár szabadon látogathatóak a közterületek, parkok és szabadtéri játszóterek. Az élelmiszerüzletekben és drogériákban megmarad a 65 éven felüliek elkülönített, 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávja. Alapvetően szintén ez érvényes a piacokra, ám ott a kerületi önkormányzatok saját hatáskörükben eltérő szabályozást vezethetnek be.

Hétfőtől valamennyi budapesti üzlet kinyithat, illetve látogatható. A vendéglátóhelyek, így az éttermek, kávézók, cukrászdák, presszók és büfék csak kerthelyiségekben, teraszokon fogadhatnak vendégeket. Ezek az üzletek szeptember 1-ig azonban nem kötelesek teraszaik után közterület-használati díjat fizetni. Szintén kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert. A szükséges védőtávolság feltételeinek biztosításáról mindenhol az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Immár megtarthatók az istentiszteletek, misék, valamint a házasságkötések és a temetések. Kétszáz fő alatti lakodalmakat ugyanakkor csak június 15. után tarthatnak Budapesten. Ami a felsőoktatási intézményeket illeti, ott ugyanazok a szabályok érvényesek hétfőtől, mint a vidéki intézmények esetében: az egyetemek nyitva lehetnek rektori döntés alapján, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Gulyás Gergely a bejelentéskor megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: