Koronavírus: így indul újra az élet a fővárosban

Vasárnap éjfélkor megszűnik a kijárási korlátozás Budapesten is - jelentette be szombat délután Gyulás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztelevízió adásában.

Szombat reggelig 3473 személynél azonosítottak koronavírus-fertőzés Magyarországon. Részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, a döntésről először Orbán Viktor miniszterelnök tett közzé információkat saját Facebook-oldalán, majd ezt követően Gulyás Gergely árult el részleteket a hétfőtől érvényes fővárosi változások kapcsán. Mint elmondta, Budapesten az elmúlt napokban sokkal többen gyógyultak ki az új típusú koronavírus-fertőzésből, mint ahányan megbetegedtek, így bár a legtöbb fertőzött továbbra is a fővárosban van, az aktív fertőzöttek száma azonban csökkent.

Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás
Hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás. Fotó: illusztráció, Getty Images

Hétfőtől - a közös háztartásban élők kivételével - mindenki köteles megtartani a 1,5 méteres védőtávolságot egymástól, továbbá az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön utazva kötelező a maszkviselés is. Az alapvető óvintézkedések betartása mellett ugyanakkor immár szabadon látogathatóak a közterületek, parkok és szabadtéri játszóterek. Az élelmiszerüzletekben és drogériákban megmarad a 65 éven felüliek elkülönített, 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávja. Alapvetően szintén ez érvényes a piacokra, ám ott a kerületi önkormányzatok saját hatáskörükben eltérő szabályozást vezethetnek be.

Hétfőtől valamennyi budapesti üzlet kinyithat, illetve látogatható. A vendéglátóhelyek, így az éttermek, kávézók, cukrászdák, presszók és büfék csak kerthelyiségekben, teraszokon fogadhatnak vendégeket. Ezek az üzletek szeptember 1-ig azonban nem kötelesek teraszaik után közterület-használati díjat fizetni. Szintén kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert. A szükséges védőtávolság feltételeinek biztosításáról mindenhol az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Immár megtarthatók az istentiszteletek, misék, valamint a házasságkötések és a temetések. Kétszáz fő alatti lakodalmakat ugyanakkor csak június 15. után tarthatnak Budapesten. Ami a felsőoktatási intézményeket illeti, ott ugyanazok a szabályok érvényesek hétfőtől, mint a vidéki intézmények esetében: az egyetemek nyitva lehetnek rektori döntés alapján, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Gulyás Gergely a bejelentéskor megerősítette, amennyiben a járvány tendenciája változatlan marad, akkor a kormány május végén kérni fogja a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését az Országgyűléstől.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)