Koronavírus: felszálló ágban a hazai járvány

Magyarország a koronavírus-járvány felszálló ágában van. Emiatt arra számíthatunk, hogy a fertőzöttek számának növekedésével a súlyos tüneteket mutató betegek száma is nő - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Ahogy már olvashatták a Házipatika.com-on, Magyarországon a fertőzöttek száma már elérte az 1916-ot, a koronavírus-járvány hazai áldozatainak száma pedig 189-re emelkedett. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint továbbra is igaz, hogy a fertőzöttek mindössze 20 százalékánál alakul ki súlyos betegség, a többieknél enyhébb tünetek jelentkeznek. Mint mondta, a kórházakban csak olyan betegeket ápolnak, akikk komoly panasszal, például légszomjjal küzdenek.

Kitért arra is, hogy az ország több mint ezer idősotthonából eddig 18 otthonban ütötte fel a fejét az új típusú koronavírus - ez a szám tegnap óta nem változott. A bentlakásos intézményeknek tehát továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek a hatóságok.

koronavírus
koronavírus

Tanácsok allergiásoknak

Az allergiaszezonnal kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy minden kezeletlen, nem kordában tartott betegség többletkockázatot jelent a koronavírus-fertőzés szempontjából, így az allergia is. Az érintetteknek azt javasolja, hogy időben kezdjék meg a már megszokott gyógyszereik alkalmazását, és lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Fontos odafigyelni a gyakori hajmosásra és ruhaváltásra is, ezeken a felületeken ugyanis könnyen megtapadnak az allergének. Továbbá a párnahuzatokat is ajánlott gyakrabban cserélni a pollenszezon idején.

Hogyan mozogjunk otthon a koronavírus-járvány idején? A tippekért olvassa el korábbi cikkünket!

Arról is beszélt, hogy testi és mentális egészségünk érdekében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. A koronavírus-járvány idején azonban ezt inkább otthon valósítsuk meg. A szabadban kizárólag egyedül, a tömeget kerülve lehet sétálni, futni. A hazaérés után nem szabad elfelejteni az alapos kézmosást, a viselt ruhákat pedig mielőbb mossuk ki magas hőfokon.

Hétvégén több a szabálysértés

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy hétvégén gyakoribb, csaknem 2-szer több a szabálysértés, mint hét közben. A koronavírus elleni védekezés jegyében kihirdetett kijárási korlátozások megsértése miatt a rendőrök 496 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 425 ember ellen pedig feljelentést tettek - ismertette Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője.

Az első tünetek után három nappal meghalt egy 74 éves férfi Keszthelyen - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció