Koronavírus: ez váltja fel a veszélyhelyzetet

Az elmúlt napokban a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és a járványügyi készültség bevezetéséről szóló javaslatokat. Így a tervek szerint legkésőbb június 20-ától egészségügyi válsághelyzet váltja fel a veszélyhelyzetet - ismertette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A hétfői és szerdai kormányüléseken született döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet 78. napján. Mint mondta, az időben kihirdetett óvintézkedéseknek köszönhetően sikerült kontroll alatt tartani az új kór terjedését. "Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges fertőzések szakasza nem következett be" - fogalmazott a miniszter.

Ilyen korlátozásokra számíthatunk

A veszélyhelyzet remélhetőleg legkésőbb június 20-án végetér, azonban közös érdekünk, hogy többé ne legyen olyan helyzet, amely szükségessé teszi a rendkívüli jogrendet - hangsúlyozta Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a koronavírus-járvány még nem múlt el, ezért ezután is fontos bizonyos óvintézkedések - például a maszkviselési kötelezettség és a védőtávolság - betartása. Mint mondta, az újabb jogszabály-módosítások után a kormánynak rendkívül szerény jogkörei maradnak, ezek azonban indokoltak egy járványügyi készültség idején.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványügyi készültség, koronavírus egészségügy válsághelyzet
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványügyi készültség, koronavírus egészségügy válsághelyzet

Az új szabályozás nem ad lehetőséget a gyülekezési jog korlátozására, rendezvényeket azonban betilthatnak. A koronavírus-helyzet stabilizálódása miatt bevezetendő egészségügyi válsághelyzet során továbbra is fenntarthatják az idősek vásárlási sávját, illetve szükség esetén ismét elrendelhetnek iskolabezárást is. Egyelőre nem tudják, hogy az augusztus 20-ai rendezvénysorozatot megrendezhetik-e országszerte. A miniszter megemlítette azt is, hogy a kollégiumokat egyelőre zárva tarják, a virológusok szerint ugyanis ezek az épületek könnyen járványgóccá válhatnak. Elhangzott továbbá, hogy a járványügyi készültség végéig fenntartják a kórházparancsnoki rendszert, a használaton kívüli kiskunhalasi konténerkóház pedig börtönkórház lesz, amelyet a mostanihoz hasonló járványhelyzetben használnak majd.

Ez változik holnaptól a fővárosban

Budapest lényegében utoléri a vidéket az új típusú koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések enyhítése terén - kattintson a részletekért!

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában lehetőség nyílt arra, hogy vidék után a fővárosban is fokozatosan enyhítsék a korábban bevezetett korlátozásokat. Ennek keretében holnaptól megnyithatják az éttermek, a kávézók és cukrászdák belső tereit is, valamint újra látogathatók lesznek a budapesti játszóterek, szálláshelyek, illetve a szabadtéri mozik és színpadok is. A miniszter szerint ezekkel a lépésekkel mérsékelhető a szolgáltató szektort érintő gazdasági válság. Emellett péntektől már nézők részvételével is megtarthatják a szabadtéri sporteseményeket, arra azonban figyelni kell, hogy a nézők között 3 ülőhelyet üresen kell tartani, valamint 2 sor között 1 sor távolságnak kell lennie.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig arról beszélt, hogy a kormánydöntés alapján az utazásszervezők a koronavírus-járvány miatt lemondott utazások ellenértékét utalvány formájában is visszatéríthetik az utasoknak. Ezek az utalványok átruházhatók. Az érintetteknek 15 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az utalványt, vagy inkább a pénzvisszafizetést választják.

Egy százalék esélyt adtak, hogy túléli a koronavírust, de 50 nap után lekerült a lélegeztetőről a brit apa - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció