Koronavírus: "ez a járvány olyan, mint egy bozóttűz"

Bár a világ egyre több részén kezdik feloldani a pandémia miatt bevezetett korlátozásokat, egy amerikai szakember szerint még korai örülni, mert a járvány második hullámára nem fog lassulni a vírus terjedésének üteme, és még sok millió új fertőzött várható.

Ahogy arról néhány napja a Házipatika.com is beszámolt, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány második hullámáról és a vakcináról is meglehetősen pozitívan nyilatkozott. Véleménye szerint a pandémia következő, őszre várható szakasza jóval lassabb lehet, mint az első. Ám a tengerentúlon nem látják ennyire optimistán a helyzetet: Michael Osterholm, a világ egyik leghíresebb epidemiológusa szerint a következő hónapokban még valószínűleg nem fog lassulni a SARS-CoV-2 vírus terjedése.

Így terjed a vírus a vécében Bár az új koronavírus elsősorban cseppfertőzés útján, tehát köhögés, tüsszentés, beszélgetés közben elszabaduló nyálcseppekkel terjed, a fertőzött ember széklete is hordozó lehet. Utóbbira azonban valahogy kevésbé figyelünk, pedig egészségünk megóvása érdekében kiemelten fontos lenne. Friss vizsgálat készült a témában, amely azt mutatta meg, egy olyan hétköznapi cselekedet, mint a vécé lehúzása, hogyan teheti fertőzésveszélyessé a mellékhelyiséget. Részletek itt.

A Minnesotai Egyetem járványokat kutató intézetének igazgatója az NBC televízió hétvégi hírműsorában beszélt arról, hogy amíg nem kerül forgalomba a koronavírus elleni vakcina, addig biztosan nem múlik el a veszély. "A jelenlegi becslések szerint az amerikai lakosság 5 százaléka fertőződött meg, a vírus pedig addig nem fog pihenni, amíg ez az arány eléri a 60-70 százalékot" - jelentette ki és hozzátette, hogy jelenleg úgy látja, az koronavírus okozta pandémiára semmilyen korábbi járványmodell nem illik, mert egészen kiszámítatlan a viselkedése.

Egészségügyi dolgozók a New York-i Maimonides Medical Center kórház COVID-részlege előtt. Fotó: Getty Images
Egészségügyi dolgozók a New York-i Maimonides Medical Center kórház COVID-részlege előtt. Fotó: Getty Images

Nem lehet megállítani a lángokat

"Egyvalamihez tudnál hasonlítani az új koronavírust: olyan, mint egy bozóttűz. Amerre csak fák közelébe ér, tovább lángol és nem fog lassítani" - magyarázta Osterholm. A fák jelen esetben azok az alapbetegségük, koruk vagy immunállapotuk miatt veszélyeztetettebb csoportba tartózó emberek, akik fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Ez pedig véleménye szerint egészen addig így fog maradni, amíg nem áll rendelkezésünkre több eszköz a megelőzésére és kezelésére.

Az epidemiológus éppen ezért azt tanácsolja, hogy hiába kezdték el feloldani a korlátozásokat az USA legtöbb tagállamában, legyen mindenki továbbra is óvatos. Riasztó ugyanis, hogy sok helyen ismét növekedni kezdett a diagnosztizált COVID-19-betegek száma. 22 államból jelentettek több új fertőzöttet, 21 államban azonban csökkent a számuk, a többi nyolcban pedig stagnál a számuk. A szakember szerint most még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az Amerika-szerte zajló tüntetések tehetők-e ezért felelőssé, mivel ezek szabadtéri események, ahol alapvetően kisebb afertőzésesélye. Ugyanakkor a kiabálás és a könnygáz alkalmazása miatti fokozott köhögés segíti a vírus terjedését.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a következő két hét döntő jelentőségű lesz járványügyi szempontból. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a járványügyi adatokból megállapítható legyen, hogy a tömegtüntetéseknek és a korlátozó intézkedések enyhítésének milyen hatása van a koronavírusra.

A floridai Erika Crispnek már elege volt a bezártságból, ezért nagy lelkesedéssel vetette bele magát az éjszakába, amikor véget ért a karantén megnyitottak a szórakozóhelyek. Komoly árat fizetett érte: koronavírusos lett. Az nlc.hu cikkében olvasható történet újabb példa arra, miért nem jó ötlet karanténtemető bulit tartani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció