Koronavírus: ez a betegek közös pontja

Az orvosok azáltal tudnak hatékonyabban harcolni a járvány ellen, hogy minél jobban megismerik a betegséget. Eddig nagyrészt sötétben tapogatóztak, most viszont úgy tűnik, kezd tisztulni a kép.

Egy kínai kutatócsoport minden eddigi, a koronavírus-járványról összegyűjthető információt, s azokat a bizonyítottan koronavírusos eseteket is elemezte, melyek január 1-je és 20-a között történtek, hogy tisztább képet kaphassanak arról a betegségről. Az új koronavírus-járvány Kínában péntekig csaknem tízezer ember fertőződött meg, és 213 ember halálát okozta. A vírus további 20 országban jelent már meg, s az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön életbe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzeti protokollt. Nem csoda tehát, hogy a kínai kutatók a The Lancet szaklapban megjelent tanulmánya futótűzként terjedt el az interneten, hiszen hiánypótlóan összegezték az eddigi információkat, s új megállapításokkal is kiegészítették azokat.

koronavírus, idős férfi, MTi-fotó
koronavírus, idős férfi, MTi-fotó

Mindenkinek volt tüdőgyulladása

"A kutatás megerősítette azt a korábbi sejtést, miszerint nem biztos, hogy Vuhan város halpiacáról indult a betegség, ugyanis az első 99 betegből csak 49-nek volt valamilyen kötődése hozzá" - idézte az Index.hu a tanulmányt. Mint írják, az érintettek közül ketten voltak olyanok, akik csak vásárolni mentek a piacra, a többi beteg nagyrészt eladó vagy bolttulajdonos volt ott, ezáltal hosszú ideje volt már kitéve a piacon esetlegesen terjedő kórokozóknak.

A tanulmányból kiderült, a betegek nagy része férfi volt, több mint felük szenvedett valamilyen krónikus betegségben, az átlagéletkoruk pedig 55,5 év volt. A kínai járványügyi központ legfrissebb tájékoztatása szerint 1 női betegre 1,2 férfi beteg jut. Az eddigi információk tükrében kijelenthető, hogy a jelenlegi járvány nagyobb eséllyel fertőz meg idősebb férfiakat, akik egyébként is szenvednek valami más betegségben.

A dokumentumban a kutatók leszögezték, egyértelmű, hogy a vírus tüdőgyulladással jár, a vizsgált 99 beteg mindegyike ezzel került kórházba, a többi tünet azonban nem volt ennyire univerzális. Torokfájást mindössze a betegek 5 százaléka tapasztalt, míg lázat és köhögést több mint 80-an. Légszomjról 31 százalék számolt be, míg izomfájdalmat, zavartságot és fejfájást durván tíz százalékuk tapasztalt.

Magas a halálozási arány

A kínai kutatók által vizsgált 99 emberből mindössze 31-en gyógyultak meg, 57 továbbra is kórházban feküdtek, míg 11-en életüket vesztették. Az első áldozat egy 61 éves, a második pedig egy 69 éves férfi volt, akiknek semmilyen lappangó krónikus betegségük nem volt a koronavírus előtt, azonban mindketten régóta dohányoztak, ami valószínűleg legyengítette a tüdejüket. Előbbi szívrohamban halt meg, utóbbival pedig a súlyos tüdőgyulladás, a szeptikus sokk és légzési elégtelenség végzett.

A legelső számok alapján úgy tűnhetett, hogy a betegségnek rendkívül magas, 10 százalék fölötti a halálozási rátája, kizárólag ebből azonban nem igazán lehet következtetéseket levonni. A szám egyrészt még feljebb is kúszhat, ha a még kórházban lévő betegek közül meghal valaki – másrészt viszont vélhetően számos olyan beteg is van, akinek a tünetei annyira enyhék, hogy kórházba sem kerülnek.

Forrás: Index.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció